Кламер БГ - Новини: Партията на Цветанов добива облик с критики за енергийната зависимост от Русия

Партията на Цветанов добива облик с критики за енергийната зависимост от Русия

България

|
Вт, 30 Юни 2020г. 21:40ч.
Партията на Цветанов добива облик с критики за енергийната зависимост от Русия

Обявената само преди дни бъдеща партия на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов започна да добива облик както като очертаващи се членове, така и като политики. При представянето на годишния анализ на ръководения от него Евро-атлатнически цента за сигурност във вторник в НДК се събраха над 200 души.

Сред тях бяха авторите на критичния към политиките на правителството на ГЕРБ доклад, очертаващ особено ярко енергийната зависимост на страната ни от Русия, съмишленици на Цветанов. Присъстваха отцепници от видинската структура на ГЕРБ като бившите кмет и областен управител Огнян Ценков и Албена Георгиева. Гост бе и председателят на комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова от ГЕРБ.

Изводите от доклада бяха представени от някои от авторите му като енергийните експерти Христо Казанджиев и Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум, както и експертите по сигурността проф. Румен Кънчев и ген. Съби Събев.

Ненужни, корупционни и вредни проекти

Според анализа българският енергиен сектор увеличава зависимостта си от Русия, което генерира огромен корупционен потенциал. Хиновски и Казанджиев отбелязват, че проектите "Южен поток", "Турски поток" и АЕЦ "Белене" създават рискове не само за страната, но и за Централна и Югоизточна Европа. В доклада се отбелязва още, че Русия умело блокира проектите за доставки към региона от юг и югоизток и съумява да запази своето икономическо, а вследствие на това и политическо влияние. Според авторите реализацията на "Турски поток" особено много засилва тази тенденция и създава трудно преодолими пречки пред реалната диверсификация на източниците на природен газ за региона.

Те смятат още, че заради енергийните коридори, преминаващи през България и региона, се активизират руските разузнавателни служби. "Шпионските войни на Балканите, организирани и провеждани от Москва, ще засилват напрежението в региона, което може да го постави в състояние на вакуум и безнадеждност, докато бъдат преодолени историческите проблеми", пише още в доклада.

По време на представянето на годишника, експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев отбеляза, че светът навлиза в нова индустриална революция, но България трябва да запази стратегическите си партньорства с ЕС и НАТО.

Бизнесът пострада, чиновниците - не

Цветанов също се включи с критики за липсата на дебат по различните политики в последните месеци. Отбеляза и предизвикателствата пред малкия и средния бизнес, потърпевши ог мерките срещу коронавируса. Според него докато предприемачите са ограничили разходите си, държавата е предприела доста хаотични действия и не е направила необходимото.

"Много от бизнесите в България бяха принудени техни служители да излязат в платен и неплатен отпуск. В държавната администрация нямаше подобен подход, а знаем колко са натрупаните платени отпуски на държавните служители, които можеха да бъдат реализирани", посочи Цветанов.

Евроатлантическият път е единственият за страната, а доверието в институциите у нас трябва да бъде върнато, заяви още бившият втори в ГЕРБ, който по-рано през деня очерта

профила на бъдещата си партия като дясно-центрискта, която ще е готова да си сътрудничи с изповядващите евроатлантическите и демократични ценности и които гарантират демокрацията, правовия ред и всички неотложни реформи.

Няма да повтаряме грешките на ГЕРБ

"Новата политическа партия, която бих изградил, ще бъде на принципа: Не на лидерството! Не на едноличните решения в политически план!", заяви пред БНР сутринта Цветанов.

По думите му бъдещата политическа сила ще е нещо като ГЕРБ при създаването й с енергията на проект в опозиция, ще е дясноцентристка и би си сътрудничила с всички политически формации, които изповядват евроатлантическите ценности и

"От началото, когато започнах да се занимавам с политика, съм допуснал грешки, слабости, но е било защото не съм имам опит. Днес имам опит, ентусиазъм, знам как да се използва наличния потенциал на младите, на възрастните", обясни той.

"Знам къде са грешките на ГЕРБ и това, което трябва да се предотврати в изграждане на една политическа сила", обясни Цветанов . Според него "партията е единственият начин да имаш своята представителност и да реализираш политическите амбиции, които имаш".

По думите му първият кабинет на Борисов, в който той бе вътрешен министър, е бил най-истинският, най се покривал с идеите на партията. "В момента слабостите и грешките са отклонение и дори има опити за връщане на страната ни 25 години назад", каза Цветанов и даде за пример създаването на "Държавната петролна компания".

Отслабени институции

Според него в последните месеци и дори година и половина институциите са отслабени, имат дефицити, не са способни да се справят, а обществото иска хоризонти за провеждане на политиките.

Той не се се ангажира с конкретни партии, с които би си сътрудничил, и даде за пример лидера на НСФБ Валери Симеонов и "Обединените патриоти", които гласуваха против сделката за F-16. "Тук няма да можем да намерим своето припокриване, но същевременно Симеонов е силен защитник на това страната ни да запази своя суверенитет, като бъдем част от силна и обединена Европа и да ограничим руското влияние, което се засилва в страната. Ето тук имаме силни допирни точки с Валери Симеонов", посочи Цветанов

"Неведнъж социолозите са бъркали в прогнозите си", каза той по повод проучванията, които не дават добър шанс на политическия му проект. "Нека избирателите да преценят кой може да е алтернатива на днешното статукво и да даде свежи идеи за модерната политика, а не идеи на противопоставянето. Целта е да търсим съмишленици в реализацията на политика. Нормално ли е във време на коронавируса да не може да се проведе един консултативен съвет по националната сигурност заради противопоставянето на президента и премиера? Всички тези скандали са неприятни и няма как като политик и като експерт по сигурността да смятам това за нормално", коментира още бившият втори в ГЕРБ.

Бърза и достоверна експертиза за записите и снимките

"Институциите в страната трябва максимално бързо да се произнесат по всички теми, от които в момента всички български граждани се чувстваме омерзени", каза още той по повод изтеклите записи и снимки на премиера Бойко Борисов.

За разпространените снимки на спящия Борисов, той каза, че "трябва да е бил много близък човек на Борисов, който е оставал да преспива в резиденцията". "Аз не съм от този кръг хора", заяви бившата дясна ръка на премиера.

"Когато бях министър на вътрешните работи премиерът не си е позволявал да търси от мен ходатайство за каквото и да било. Това се отнасяше за целия кабинет, но днес нещата изглеждат по-различни. Различно е поведението и на Борисов към членовете на кабинета", каза още той по повод записа, на който се чува глас като на Борисов да коментира използването на регулаторни органи за натиск.

По думите му колкото по-бързо има категоричен отговор за това, което е изнесено в публичното пространство, дали е вярно, или не е - това ще намали както фалшивите новини, така и интерпретациите, които могат да бъдат тълкувани от гражданите и генерират публично напрежение.

"Експертизата за тези записи трябва да е на ниво, което ще гарантира доверието на българските граждани", смята политикът.

Според Цветан Цветанов зад оставката на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов се крие отговорът на различни въпроси от последните години.

"Споделяше се, че се търси начин за елегантното отстраняване на сегашния директор Спиридонов от ГДБОП. Доколкото разбрахме от мотивите, които той изложи, той е бил извън

обсега на запознаване с предстоящата операция от вътрешна сигурност и прокуратурата, което означава, че или нямат доверие на директора, или са имали предположение, че има някаква съпричастност към тези лица, към които се върви със съответната разработка", отбеляза той..

Относно обсъжданите промени в Закона за МВР, Цветанов посочи, че в управленската програма на ГЕРБ няма текст, който да води до обединяване на Жандармерията със Специализирания отряд за борба с тероризма.

mediapool.bg