Кламер БГ - Новини: ГЕРБ вини президента за протестите, той отряза управляващите за среща

ГЕРБ вини президента за протестите, той отряза управляващите за среща

България

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 16:03ч.
ГЕРБ вини президента за протестите, той отряза управляващите за среща

Конфронтацията между правителството и президента нараства, след като зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че БСП и Румен Радев стоят зад протестите в страната. Очевидно в опит да тушира напрежението, партия ГЕРБ набеляза "екшън план" за реакция на протестите в страната, като една от ключовите мерки в него е среща с президента, за да бъде убеден в правилността на непопулярните данъчни и застрахователни промени. Радев обаче твърдо отказва да се среща с управляващите.

Във вторник Радев обяви, че е наложил вето върху новите данъчни закони, включително по-високите данъци за старите коли. От думите му се разбра, че може да обмисли подобна стъпка и по отношение на промените, свързани със застраховката "Гражданска отговорност", но все още е рано за тази тема, защото трябва да види гласуваните текстове.

На този етап не е ясно докъде ще отстъпят управляващите, но Цветанов съобщи във вторник сутринта пред бТВ, че са готови да оттеглят текстовете, с които Радев не е съгласен, но че той трябвало да носи отговорност за последствията. В ГЕРБ са готови и на други отстъпки. Шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обеща да ревизира промените, с които се въвежда лимит за обезщетенията при катастрофи по застраховката "Гражданска отговорност".

В същото време протестните действия срещу скъпите горива и застрахователните промени продължават, но много от участниците в тях декларират, че искат оставка не само на правителството, но и на парламента.

Протестът е демократичен способ народът да изразява своето мнение, отбеляза Цветанов пред бТВ и даде да се разбере, че нямат намерение да сдават властта. Наблюдаваме процеса, но не се отклоняваме от управленската си програма, която е за 4-годишен управленски мандат, каза той.

ГЕРБ с "екшън план" за реакция на протестите

За да реагира на протестите, партията спешно подготви "екшън план" за реакция, който започна да се изпълнява още във вторник.

Освен че обяви намерението си да коригира спорните си предложения за "Гражданската отговорност", Менда Стоянова каза, че иска среща с президента, на която заедно с финансовия министър Владислав Горанов да му обяснят мотивите за политиките на ГЕРБ.

Също в спешен порядък Комисията за финансов надзор се сети да организира кръгла маса на 3 декември за критикуваната система "бонус-малус" по застраховката "Гражданска отговорност". Ведомството побърза да анонсира, че системата ще доведе до поевтиняване на около 80% от полиците, а в най-скъпите категории ще попаднат едва около 1% от шофьорите.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък ще се среща с петролната индустрия, за да се обсъди темата с цената на горивата.

БСП и президентът са факторите, които провокират напрежението

По думите му зад призивите за оставка на кабинета стоят "опозицията в лицето на БСП и координираните действия с президента Радев".

"Това са факторите, които под една или друга форма провокират и натягат напрежението", заяви убедено той.

"Не бих сложил всички под един знаменател, но знам какви са указанията, дадени от страна на БСП към техните структури – пълна мобилизация за 11-ти, да не излизат кметове и знакови лица, а просто да организират хората, които да излязат и да застанат и да запречат кръстовищата в пътната артерия на страната", разясни зам.-председателят на ГЕРБ.

Според него в момента президентът тласка страната към предсрочни избори, за да може да назначи служебно правителство. Преди ден обаче Радев коментира, че оставките в този момент не са решение, а абдикация от отговорност. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви във вторник, че партията й не е инциирала протестите, но ги подкрепя. Според нея исканията на хората могат да бъдат удовлетворени със законодателни мерки, но протестите могат да ускорят свикването на предсрочни избори.

Радев или е невеж, или популист, или иска да тласне страната в хаос

Цветанов повтори, че поскъпването на горивата не зависи от правителството, а от световните пазари, а през 2013 г. литър гориво у нас е струвал повече, отколкото сега. Минималната работа заплата пък се е увеличила с 200 лева оттогава, посочи още Цветанов. Така той опроверга президента Румен Радев, който в речта си в петък каза, че българите не карат стари коли, не защото не ги е грижа за природата, а защото нямат пари за по-нови. Изказването на държавния глава беше във връзка с вдигането на данъка с до 50% върху автомобилите, произведени преди 2005 г..

"Обръщението на президента Радев не му прави чест. Желание на местната власт е да бъде коригиран този данък. В цяла Европа се ограничава дизеловото гориво и се ограничават автомобилите, които ползват това дизелово гориво. Това означава, че в момента всички автомобили, които в Западна Европа, ще отпадат като възможност да се карат, ще дойдат в България", коментира Цветанов.

По думите му коментарът на президента показвал неподготвеност, тъй като законопроектът за данъка върху старите коли бил качен за обществено обсъждане на сайта на Министерския съвет на 30 август. Самият казус пък бил поставян многократно от местната власт в продължение на пет години.

"Президентът или не познава законите, или е популист, или иска да тласне държавата в хаос. Защото един президент да си позволи такова невежество, това означава, че ти просто си извън реалната ситуация в страната", каза Цветанов.

Той информира, че още във вторник Менда Стоянова ще поиска официално – през парламента, среща с държавния глава, за да обсъдят предложенията за промените в кодекса за застраховането, сред които и промяна в цената на "Гражданска отговорност".

По думите на Цветанов, ако на срещата с Менда Стоянова президентът каже, че ще наложи вето върху текстовете, те ще бъдат оттеглени, но отговорността, за това, което ще става по-нататък, трябва да е на държавния глава.

Менда Стоянова: Като обясним на президента, се надявам да застане на наша страна

Самата Стоянова поясни пред Нова телевизия, че на срещата с президента ще присъства и финансовият министър Владислав Горанов.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ снощи обсъди причините за протестите, които президентът добре систематизира в изказването си, макар че те са различни в различните градове, каза Стоянова. Ще поискам среща с президента, защото искам той да разбере нашите аргументи и неговата позиция да бъде наистина информирана и се надявам, че тогава той подкрепи това, което предлагаме, коментира тя.

По думите й президентът е много сериозна институция с висок рейтинг и трябва да е в детайли за изказванията, които прави. Като му обясним, се надявам да застане на наша страна, въпрос на комуникация, данни и подробности е, каза шефката на бюджетната комисия.

Трябва да има и ясни разчети и за другите сфери, за които се изказват и протестиращите, допълни тя.

Радев: Няма да има среща. Да обясняват на народа

Президентът Румен Радев обаче заяви пред репортери, че няма намерение да се среща с ГЕРБ.

"Няма да има такива срещи. Ако искат да обяснят нещо на някого, то трябва да го обяснят на българския народ. В никакъв случай не искам да се намесвам в законотворческия процес на българския парламент", каза той.

"Ролята на президента е ясно очертана в конституцията, тя е на друга фаза", каза Радев и уточни, че такава форма на участие на президента е ветото, каквото той е наложил на 13 ноември върху Закона за корпоративното подоходно облагане.

mediapool.bg