Кламер БГ - Новини: Цачева: Няма драма с регистъра, дисковете са за прокуратурата

Цачева: Няма драма с регистъра, дисковете са за прокуратурата

България

|
Ср, 17 Окт 2018г. 17:37ч.
Цачева: Няма драма с регистъра, дисковете са за прокуратурата

Правосъдният министър Цецка Цачева гарантира в сряда пред депутатите от правната комисия, че Агенцията по вписванията е технически и финансово обезпечена да си върши работата. Тя увери, че няма рискове за нов срив на Търговския регистър, въпреки обявената на 12 октомври спешна обществена поръчка с пряко договаряне за купуване на 80 ТБ допълнително дисково пространство.

Цачева обясни, което не ставаше особено ясно от текста на поръчката, че новите дискове са необходими, за да се обезпечи течащото разследване на прокуратурата и ДАНС за срива на регистъра от август. Огромната памет била необходима да се прехвърлят там метаданните по процесите по възстановяване на Търговския регистър и тези от преди срива му. В същото време министърката обясни, че все още няма никаква идея защо регистърът е паднал.

"И аз много бих искала да знам", каза Цачева и прати питанията на депутатите към прокуратурата и ДАНС, които проверяват случая. По думите й няма нищо "драматично" в спешната обществена поръчка за 190 хил. лв., за която покана получиха само

фирмите "Сиенсис", "Ссарм", "Парафлоу Комуникейшънс" и "Телелинк бизнес сървисис".

Тя обясни, че именно тези компании внасят тази марка дискове, с която в момента работят системите на Агенцията по вписванията. Целта е да се гарантира съвместимост на техниката.

Въпросът до Цачева бе зададен от Крум Зарков, депутат от БСП, който напомни, че Цачева дължи отговори и на Българската стопанска камара, която преди ден поиска да знае на какво се дължи хаоса през август с регистъра.

Зарков коментира още, че от 1 октомври Агенцията по вписванията е била натоварена с нови задължения по Закона за мерките срещу изпирането на пари, според които до този срок всяка българска фирма, а не само офшорните, е задължена да предостави информация за реалните си собственици. Търговският регистър обаче все още не приема тези данни.

Цачева отговори, че причината не е в нейното министерство, защото образецът за деклариране трябва да се напише от друг – ДАНС, която не е свършила това

По време на обсъждането имаше интересни коментари от депутати. Хамид Хамид от ДПС възкликна, че много добре знае защо дисковете са се скапали: "Защото са евтинджос, затова".

Емил Димитров – Ревизоро, от Обединени патриоти, пък отхвръли всяка отговорност на Цачева за срива на регистъра. Според него правосъдният министър не е виновна, защото проблемът се натрупал с годините и просто се случил по нейно време Цачева. Димитров обясни, че всеки министър на правосъдието и шеф на Агенцията по вписванията е практически заложник на техническата поддръжка на ведомството.

На 9 август тази година Търговският регистър блокира напълно заради дефектиране на четири диска. Проблемът бе оправен едва на 27 август и доведе до отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя е бивш член на Комисията за финансов надзор и като такава се е занимавала с много от преписките на фирми, свързани с Делян Пеевски.

На нейно място бе назначена Габриела Козарева, която е назначена с протекциите на "Атака" и също без никакъв опит в спецификата на електронните регистри. Премиерът Бойко Борисов отказа да поеме отговорност за назначението на Козарева, въпреки че е препоръчана от него и назначена със заповед на правосъдния министър Цецка Цачева. Борисов обясни, че новата шефка на регистъра му е била "подадена" от "Атака".

Политическата кариерата на Козарева започва през 2015 година. Тя първо е назначена за директор на "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерството на младежта и спорта. Тази дирекция се занимава с имотите на спортното министерство. През май 2017 г., е назначена за заместник-министър на младежта и спорта с протекцията на "Атака".

mediapool.bg