Кламер БГ - Новини: Още двама неудобни се оказаха мишена на Цацаров

Още двама неудобни се оказаха мишена на Цацаров

България

|
Пет, 09 Ноем 2018г. 14:19ч.
Още двама неудобни се оказаха мишена на Цацаров

Новините от последните дни за прокурорски разследвания срещу публични фигури се допълниха с още две. Този път на прицел се оказаха председателят на неудобния за статуквото Съюз на съдиите в България Атанас Атанасов и избраникът на президента за конституционен съдия Атанас Семов.

В петък главният прокурор Сотир Цацаров сезира съдебния инспекторат за действията на съдия Атанас Атанасов. Причината са забавени от магистрата мотиви по присъдата срещу депутата от БСП Светла Бъчварова – Пиралкова. Любопитното в случая е, че разследващите, включително прокуратурата, са мотали същото това дело близо пет години.

Случаят с Атанас Семов изглежда още по-странен. Позовавайки се на журналистически коментар в седмичника "Капитал", Цацаров настоя да се възбуди отново приключило преди пет години разследване срещу Семов. Самият вестникарски коментар не се занимава конкретно с това разследване, а по-скоро с подхода на държавния глава при избора на кандидат за КС. Това обаче явно се е оказало достатъчно за Цацаров да се самозесира (което повдига въпроса защо не прави същото по повод далеч по-сериозни и обосновани разследвания на същия вестник за други публични фигури, но това е друга тема).

Подобна активност на главния прокурор в навечерието на избори е особено характерна за него. Преди ден говорителят на БСП и гласовит критик на правителството Елена Йончева се оказа в центъра на досъдебно производство за пране на пари от КТБ. Две седмици преди това самият съиздател на "Капитал" Иво Прокопиев осъмна с дело за пране на пари от законната продажба на "Каолин" отпреди шест години.

По сходен начин, активизация на прокуратурата имаше през 2013 година, но срещу ГЕРБ, когато първото правителство на Бойко Борисов падна от власт. Последва масово чистене на имиджа на ГЕРБ с прекратяване на дела в края на лятото на 2014 година, преди Борисов да се върне на власт. Прокуратурата отново се задейства усърдно и преди изборите за президент и парламент през 2016 г., като в съда бяха внесени делата срещу членове на Реформаторския блок и Иво Прокопиев.

Атаката срещу Съюза на съдиите

Главният прокурор е подал сигнал до съдебния инспекторат с искане за проверка на работата на съдия Атанас Атанасов, който още не бил написал мотиви по дело с обем от близо 150 тома.

Сотир Цацаров не е проявил същата критичност към работата на разследващите по същото това дело, защото то е било мотано близо пет години преди да бъде внесено в съда. Светла Бъчварова беше председател на управата на Селскостопанската академия от 2008-ма до 2011-та година, когато бе уволнена от тогавашния земеделски министър.

Една от причините за уволнението бе съмнителен договор за ползване на 9 726.224 дка земеделски земи в землището на с. Стражица и с. Карвуна. Академията се споразумяла с "Литекс Комерс" на Гриша Ганчев земите да бъдат използвани за "съвместна научно изследователска и опитно-производителна дейност" за срок от 10 години. Фирмата на Ганчев е трябвало да плаща по 17 500 лева годишно или по 1.80 лева на декар.

Назначените по казуса агротехнически и икономически експертизи обаче доказали, че в същия период арендата за декар е била от 70 до 80 лева. Така Светла Бъчварова бе обвинена за неизгодна сделка, което е довело до щети за академията от близо 1.3 милиона лева.

Самият Цацаров е признавал пред медиите, че до делото се е стигнало заради ревизионния доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ), който е бил пратен на разследващите.

Още през 2016 година Светла Бъчварова обясни, че разследващите са започнали да се занимават с този случай през 2011 година

"Въпросът е бил проверяван и разследван няколко пъти след 2011 г. – период, през който все още не съм била народен представител и не съм имала имунитет. По време на последните проверки през 2012 г. въпросът беше разглеждан от следствието и ДАНС. Мислех, че казусът е приключен. Защо се появява отново и сега, не мога да коментирам. Но предполагам, че може да е свързано с интереси към земята или предстоящото преструктуриране на академията", коментира тя през 2016 година, когато се отказа от имунитета си.

Едно от възможните обяснение е, че от 2013 година до средата на 2014 година прокуратурата се занимаваше предимно с хора от ГЕРБ. Погледът на държавното обвинение започна да се обръща към БСП с началото на втория кабинет на Бойко Борисов.

И кандидатът на президента

Бившият заместник-председател на парламента от РЗС и настоящ президентски съветник Атанас Семов бе номиниран на 26 октомври от Румен Радев за конституционен съдия. Броени дни преди Семов да положи клетва, Върховната касационна прокуратура (ВКП) е разпоредила проверка на случай отпреди пет години.

През 2013 г. срещу Атанас Семов бе пратен сигнал, че ощетява Софийския университет "Св. Климент Охридски", водейки неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз". Въпросната дисциплина е осъществена по договор между Алма матер и "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ", свързан именно със Семов.

"След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР. С постановление на Софийската градска прокуратура от 14 юли 2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство (срещу Семов). Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка", съобщават от държавното обвинение в петък с уточнението, че са се самосезирали от публикацията на "Капитал" – "Двойни стандарти на "Дондуков" 2".

Парадоксалното тук е, че във въпросния текст не се излагат никакви факти, свързани конкретно с дейността на Семов, проверявана по линия на сигнала за магистърската програма по "Право на Европейския съюз".

Статията представлява мнение на Теодор Славев от Български институт за правни инициативи, критикуващо липсата на прозрачност за мотивите, с които президентът номинира за конституционен съдия човека, известен най-вече с предизборното си обещание отпреди няколко години "Ще уволня Бойко Борисов".

mediapool.bg