Кламер БГ - Новини: Цацаров обяви, че няма сяда на стола на Лозан Панов

Цацаров обяви, че няма сяда на стола на Лозан Панов

България

|
Съб, 22 Дек 2018г. 12:38ч.
Цацаров обяви, че няма сяда на стола на Лозан Панов

“Нямам никакви амбиции да стана председател на Върховния касационен съд (ВКС). В една държава, която развива демократична съдебна система, не е много редно главен прокурор веднага след приключване на мандата си да бъде председател на ВКС. Официално заявявам, че нямам такива амбиции и спекулата и с това трябва да престане“. Това обяви в събота главният прокурор Сотир Цацаров пред БНТ.

В отговор на въпрос какво смята да прави след края на мандата си в прокуратурата, Цацаров отговори многозначително, че животът не е един мандат, не се изчерпва с него и има накъде да поеме. Мандатът на Цацаров като главен прокурор приключва в края на 2019 година. Заради ожесточаването на атаките срещу шефа на ВКС Лозан Панов в публичното пространство се спрягаше варианта Цацаров да го замени начело на върховния съд.

Сега Цацаров обясни, че той няма да повтаря грешка, на която е бил свидетел – да сочи кой точно трябва да бъде следващият главен прокурор.

“Никой главен прокурор не бива да се мисли, че може да е човекът, който може да определи и посочи човека, който ще влезе в кабинета. Надявам се да е колега, който ще пази независимостта на прокуратурата“, каза главният прокурор.

Иначе Цацаров обяви 2018 г. като “годината на Специализираната прокуратура“.

“От тази активност прокуратурата печели както приятели, така и врагове. Едно последно социологическо проучване показа, че всичко онова, което се върши като разследване, се радва на одобрението на 83% от обществото. Разбира се, отчитаме и песимизма на хората как биха завършили тези производства. Наша работа е да оборим този песимизъм. Що се отнася до враговете – подобни действия печелят повече и по-силни врагове. Но и ние ставаме по-силни така“, каза той.

“От значение обаче е и как ще завършат всичките тези досъдебни производства. Целта не е само да започва, а да стигнем до атестата за добрата работа на държавното обвинение. А атестат за добра работа не може да бъде нищо друго, освен осъдителни присъди. Ефективността се мери не в началото, а в края“, коментира още Цацаров.

Той отказа да даде прогноза кои от започналите досъдебни производства ще стигнат до финал:

“Ако сме започнали тези действия, това означава, че нашите намерения е всички те да завършат с финал – за нас той е внесен обвинителен акт. Съвсем ясно е, че част от разследванията са обемни, свързани с трудности при изпълнение на чужди съдебни поръчки, но прогнозата е, че всичко, което е започнато, трябва да влезе в съд“, каза Цацаров.

На въпрос кои са съмишлениците и кои са критиците на прокуратурата, Цацаров заяви, че критиците не се менят, те са известни като лица и убеждение. По думите му притесненията на тези хора са, че действията на прокуратурата могат да ги засегнат. Сега идва време да им бъдат задавани въпроси, на които те са забравили отговорите, защото никой не им ги е задавал, коментира още главният прокурор.

Цацаров критикува някои от предложенията за промяна в антикорупционния закон, включително даването на право на служителите на КПКОНПИ да носят маски по време на акциите.

“Маските и нови правомощия няма да помогнат за качеството на разследването. Още и още правомощия в насока маски и арести може да увеличи екшънът, но няма да допринесе за онзи финал, за който говорихме – осъдителни присъди“, каза Цацаров.

Според него приетите само пред седмица “тайни арести“ имат нужда от прецизиране.

“Ако ветото на президента (върху тайните арести) послужи за прецизиране на разпоредбата, тя ще работи. Ако се реагира на инат – вето, гласуване, преодоляване, тогава нещата не биха били добри. Ветото да се използва, за да се направи разпоредбата работеща“, каза главният прокурор.

По думите му още през следващата година ще бъдат готови законодателните промени, с които ще се регламентира механизъм по търсене на отговорност от тримата големи в съдебната система – председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор.

Не бе подмината и темата за делото срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и коментарите на някои, че се упражнява репресия спрямо двете жени.

Според Цацаров този случай е емблематичен на съвместната работа на специализираната прокуратура и КПКОНПИ. По думите му емблематично би било пречупването на случая, защото някои го сочат като символ на репресивната природа на тези институции, коментира главния прокурор. Но за себе си той няма съмнение, че в конкретния случай става дума за подкуп.

mediapool.bg