Кламер БГ - Новини: Цацаров няма да иска закриване на БХК

Цацаров няма да иска закриване на БХК

България

|
Вт, 08 Окт 2019г. 11:38ч.
Цацаров няма да иска закриване на БХК

Главният прокурор Сотир Цацаров няма да поиска от съда прекратяването на дейността на Български хелзинкски комитет (БХК) заради позицията ѝ по делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

Цацров е счел за неоснователен подадения от ВМРО сигнал, съобщиха от пресцентъра напрокуратурата. Искането за прекратяване на регистрацията на БХК бе внесено до главния прокурор от евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и от депутата Александър Сиди. Двамата смятат, че такава възможност дават Конституцията и Законът за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

В сигнала им се твърди, че "…Сдружение "Български хелзинкски комитет" се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди).

От прокуратурата посочват, че принудителното прекратяване на правен субект е възможно най – тежката санкция и затова предвидените хипотези следва да се прилагат ограничително. В сигнала не се твърди, че дейността на сружението влиза в противоречие със Закона за мерките срещу финансирането на тероризма или да е насочена към подпомагане на тероризма. Основания, при наличието на които единствено главният прокурор е активно легитимиран да сезира съда по регистрация с искане за прекратяване на дейността на сдружението.

"Твърденията в искането за прекратяване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет“ за оказан „пряк и косвен …натиск и влияние върху българските магистрати“ в нарушение на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България, с оглед осъществяваните дейности под формата на организирани безплатни обучителни семинари за магистрати и осигуряването на процесуална защита на определени лица, като част от легитимно заявените цели при регистрацията на сдружението, не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност“, пише в моитвите на Цацаров.

mediapool.bg

Вижте още