Кламер БГ - Новини: Цацаров и Гешев си издействали визита в САЩ заради разследването "Русофили"?

Цацаров и Гешев си издействали визита в САЩ заради разследването "Русофили"?

България

|
Четв, 17 Окт 2019г. 16:43ч.
Цацаров и Гешев си издействали визита в САЩ заради разследването "Русофили"?

Визитата в САЩ на главния прокурор Сотир Цацаров и безалтернативния кандидат за поста му Иван Гешев не бива да се разглежда като знак за подкрепа към Гешев. Посещението е бил поискано от Цацаров, за се обсъдят данни във връзка с т.нар. дело "Русофили", съобщи във вторник българската секция на Свободна Европа, позовавайки се на високопоставен западен дипломат, пожелал да запази анонимност.

"Това посещение не трябва да бъде приемано като някакво послание, независимо в каква посока, за конкретен кандидат. Фактът, че има само един кандидат в процедурата за избор на главен прокурор, буди безпокойство за самия процес. Трябва да има избор в един демократичен процес, а когато няма избор, това буди безпокойство", заявява той.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са в САЩ от началото на седмицата, но прокуратурата огласи тази информация едва на третия ден от визитата.

Заедно с тях са шефът на ДАНС Димитър Георгиев, директорът на разузнаването Атанас Атанасов и временният началник на военното разузнаване Велко Атанасов.

Срещите им във Вашингтон са били организирани от американското Министерство на правосъдието, част от което са главният прокурор и ФБР.

"Основна тема на разговорите е сътрудничеството между правоохранителните органи на САЩ и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и организираната престъпност, прането на пари, както и действията в защита на националната сигурност", се казва в съобщението на прокуратурата.

Според високопоставения западен дипломат, цитиран от Свободна Европа, става дума за рутинно посещение: "Ние провеждаме рутинни консултации между правоохранителните си органи и всяка визита, където и да е, е част от този процес".

Свидетелство, че заминаване на Сотир Цацаров за САЩ е планирано съвсем скоро, е факта, че по същото време в турския град Измир се проведе първата аботна среща на главните прокурори на балканските държави. Инициативата за това събитие бе дело именно на Цацаров и неговия турски колега Мехмет Акарджа.

Заради посещението си в САЩ Цацаров пропусна единствената възможност да присъства на събитието, което сам е инициирал. През следващата година той няма да може да присъства, защото няма да е главен прокурор. Вместо него в Измир шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Шпионският скандал около сдружение "Русофили" гръмна изневиделица миналия месец. Самият премиер Бойко Борисов го нарече "шпионски в кавички", а отсъствието на по-остра осъдителна реакция от страна на Москва само допълни това впечатление.

Към момента единственият обвиняем по това разследване е председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов. Той бе обвинен в шпионаж в полза на две руски организации, известни с близостта си с пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников. Като свидетел по делото разпитван бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов. Преди месец прокуратурата пусна публично доказателства от разследването си.

Цацаров съобщи, че прокурорите разследват влиянието на Решетников в "много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България".

Американската страна е реагирала с готовност да окаже подкрепа във връзка със случаи на "нарушаване на българските закони, за да бъдат вкарвани пари в страната, с които да се постигат политически цели". По информация на Свободна Европа приоритетна тема от американска страна е било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България.

Това е първото официално посещение на Сотир Цацаров в САЩ, където той заминава в края на мандата си. Досегашните му официални визити бяха в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. Извън посещенията си в институции на ЕС, той е бил в Холандия, Белгия, Германия, Северна Македония, Черна гора.

mediapool.bg