Кламер БГ - Новини: Цацаров е фаворит за шеф на антикорупционната комисия

Цацаров е фаворит за шеф на антикорупционната комисия

България

|
Ср, 13 Ноем 2019г. 13:12ч.
Цацаров е фаворит за шеф на антикорупционната комисия

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е фаворит за позицията на ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщава “Свободна Европа“, позовавайки се на свои източници в парламента. Мандатът на Цацаров като главен прокурор изтича през януари 2020 година. Ако Народното събрание го избере за шеф на КПКОНПИ още сега, той ще напусне поста си предсрочно. Освен това той ще довърши започнатия от Пламен Георгиев мандат, който изтича през 2024 година.

В четвъртък се очаква Висшият съдебен съвет да избере Иван Гешев за наследник на Цацаров за позицията в държавното обвинение. Неофициално източници от ГЕРБ и прокуратурата обясняват, че парламентът досега нарочно е бавил обявяването на процедурата за председател на КПКОНПИ, за да се случи изборът на Гешев.

Срокът за внасяне на предложения за нов шеф на КПКОНПИ е до следващата сряда. Засега няма нито една внесена кандидатура. Единият обсъждан вариант обаче бил главният прокурор да бъде предложен от всички партии, за което все още текат разговори. Другият вариант е Цацаров да бъде номиниран само от ГЕРБ, а останалите да подкрепят избора му. Партиите в парламента отказват да коментират официално кой ще поеме антикорупционната комисия.

Партиите в парламента мълчат за варианта с Цацаров

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС отговориха в синхрон на въпросите дали са обсъждали кандидатури и възможно ли е постът да бъде поет от Цацаров. Всички те се измъкнаха с обяснението, че срокът за предложения, че не е изтекъл.

"В партията не сме правили обсъждане по темата бъдещ председател на КПКОНПИ. Не са обсъждани още кандидатури. Срокът не е изтекъл. Предстои. Тогава ще може да видите кои са предложените кандидати", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Няма официално постъпило нито едно предложение за шеф на КПКОНПИ - Сотир Цацаров формално отговаря на условията за поста (...) Ако утре постъпи номинация или ако днес след обяд, след един час постъпи номинация може да бъде обсъждан", каза в сряда пред журналисти депутатът от участващата във властта НФСБ Борис Ячев.

По думите му е нормално кандидатура за поста да бъде предложена от най-голямата политическа сила и в "Обединени патриоти" не са обсъждали евентуални предложения.

"Нямам коментар. Нека да внесат кандидатурата, да изтече срокът, да видим всички кандидатури. Нека да стане факт кандидатурата, тогава ще коментираме. Не сме се събирали още по този въпрос. Има още много време. Има цяла седмица", каза лаконично Хамид Хамид от ДПС.

"Цацаров би бил добра кандидатура"

За разлика от депутатите, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев коментира по същество неофициалната информация. Според него би бил добра кандидатура за шеф на антикорупционната комисия.

"Ще кажа и защо - той е наказателен специалист преди да стане наказателен съдия. Отделно 7 години като главен прокурор. Дейността на председателя на антикорупционната комисия е много близко с наказателно-правната материя, с която г-н Цацаров се е занимавал. В този порядък от мисли по принцип и условно казвам, че един такъв специалист би бил подходящ за длъжността", каза Магдалинчев пред журналисти.

Може ли Радев да обърка подобен сценарий

Президентът Румен Радев има възможност да обърка сценарий, при който изборът на Гешев за главен прокурор съвпада с назначаването на нов шеф на КПКОНПИ, ако отправи запитване до Конституционния съд (КС) дали е допустимо ВСС само да прегласува върнатия от държавния глава избор на Гешев или трябва да проведе цялата процедура отначало.

Евентуалното образуване на такова конституционно дело по запитване на Радев би забавило бързото преизбиране на Гешев, така че то да се размине във времето с назначаването на Цацаров начело на КПКОНПИ. Този вариант е твърде невероятен, защото президентът не може да очаква Конституционният съд да повлияе на избора на Гешев за главен прокурор.

Сотир Цацаров е спряган като възможен шеф на антикорупционната комисия от пролетта, когато започнаха проблемите с имуществото на тогавашния шеф Пламен Георгиев. Вече бившият шеф на КПКОНПИ първо излезе в дълъг отпуск след призива на премиера, а в началото на август подаде оставка, за да бъде назначен за консул във Валенсия.

Самата процедура за избор на нов шеф на антикорупционната комисия също беше забавена, а това беше друг повод депутати неофициално да започнат да коментират, че е възможно поста да се готви за Цацаров.. По закон при предсрочно прекратяване на мандата на член на комисията, нов такъв се избира в срок до 2 месеца и той трябва да довърши започнатия мандат. От оставката на Георгиев този срок изтече на 30 септември, а процедурата бе открита едва на 6 ноември.

Другите позиции, за които Цацаров е спряган, са посланик в Турция и шеф на съдебния инспекторат.

mediapool.bg