Кламер БГ - Новини: Путин награди с орден обвинения в шпионаж Николай Малинов

Путин награди с орден обвинения в шпионаж Николай Малинов

България

|
Пон, 04 Ноем 2019г. 15:52ч.
Путин награди с орден обвинения в шпионаж Николай Малинов

Руският президент Владимир Путин е наградил обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов, предаде ТАСС. Часове преди церемонията главният прокурор Сотир Цацаров предложи на инспектората към Висшия съдебен съвет да провери работата на съдията от спецсъда Андон Миталов, дал на Малинов разрешение да пътува до Русия за награждаването.

Орден "Дружба"

Малинов е сред чужденците, наградени с орден "Дружба". Отличието се връчва по случай Деня на народното единство - годишнина от освобождаването на окупираната от полски нашественици Москва от народното опълчение през 1612 година. Събитието бележи края на периода, наричан от руската история Смутното време, който поставя под заплаха самото съществуване на страната.

Кой и защо разреши?

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет да провери действията на съдията от спецсъда Миталов. За това настоява в сигнал Цацаров. Причината е даденото разрешение за пътуване до Русия на Малинов, който е председател на сдружението "Русофили".

Той бе обвинен в шпионаж преди два месеца. Разследващите твърдят, че той е събирал данни за две руски организации – "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. И двете са свързани с ген. Леонид Решетников, на когото ДАНС забрани да влиза у нас за десет години.

Мероприятие с цел награда

Цацаров е разбрал за съдебното решение от сигнал на наблюдаващия делото прокурор Мария Макрелова, става ясно от писмото му до инспектората. На 21 октомври адвокатите на Малинов Димитър Вълчев и Лъчезар Таков са подали искане забраната му за пътуване в чужбина да бъде отменена. Дотогава той бе на свобода срещу 50 хил. лв. гаранция и без възможност да напуска страната.

В искането на двамата адвокати е било посочено, че Малинов иска да пътува до Русия между 1 и 5 ноември. Поводът – мероприятия, организирани от фонд" Руский мир" и Международния славянски съюз, на които ще му бъде връчена правителствена награда. Седмица по-късно съдия Миталов разрешава на Малинов да напусне страната за посочения период.

През главата на прокурора

Според Цацаров съдията е действал в нарушение на закона, тъй като се е произнесъл по несъществуващ прокурорски отказ. В писмото си главният прокурор посочва, че съдът е бил сезиран с искане да се отмени забраната за напускане на страната. Той обаче не се е произнесъл по него, а директно е разрешил пътуването, т.е. забраната продължава да действа.

Това е съвсем друга процедура, твърди Цацаров. В този случай Малинов е трябвало да поиска разрешение за пътуване от наблюдаващия прокурор и едва след като му бъде отказано, да обжалва пред съда.

От инспектората на ВСС засега няма реакция на искането на Цацаров. Според написаното в него Малинов все още би трябвало да е в чужбина. Разрешението му за пътуване изтича във вторник – 5 ноември.

Шпионски в кавички

Шпионският скандал около движение "Русофили" започна точно на 9 септември, когато на разпит бе привикан бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов. Впоследствие стана ясно, че е бил арестуван Малинов. Разследващите твърдят, че са открили негова докладна записка, в която подробно описва как геополитическата ориентация на България може да променена от прозападна на проруска и какви стъпки трябва да се предприемат.

В документа се описва и как ключови предприятия, които преди фалита на КТБ бяха под контрола на Цветан Василев, трябва да останат в руската орбита. Споменават се Виваком, оръжейният завод "Дунарит" и други.

Няколко дни след ареста на Малинов премиерът Бойко Борисов обяви, че скандалът бил шпионски в кавички, а самият той нямал нищо общо. След това от прокуратурата пуснаха публично част от доказателствата си – докладната записка на Малинов, както и разговори в мобилно приложение на Юрий Борисов.

mediapool.bg