Кламер БГ - Новини: Цацаров: Знам какво се случи във ВСС и "две други сгради" при избора на Лозан Панов

Цацаров: Знам какво се случи във ВСС и "две други сгради" при избора на Лозан Панов

България

|
Четв, 24 Окт 2019г. 19:19ч.
Цацаров: Знам какво се случи във ВСС и "две други сгради" при избора на Лозан Панов

Главният прокурор Сотир Цацаров призна откровено, че изборът на хората за ключовите постове в съдебната власт не се прави само във Висшия съдебен съвет. С коментара си той се опита да уязви председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който постави редица въпроси относно работата на Иван Гешев като прокурор. Цацаров обаче постигна обратен ефект с признанието си, че лично е участвал в задкулисни договорки в подкрепа на Лозан Панов "в други две сгради".

"Мина времето, когато начело на прокуратурата трябваше да застане адвокат, политик, съветник на президента, наказателен съдия. Дойде време, когато начело на прокуратурата да застане прокурор. Лозан Панов говори като човек, който сякаш не е участвал в (своята) процедура по избор", започна главният прокурор.

Цацаров обясни, че Лозан Панов разчита на минаващото време, което ще направи така, че накрая във ВСС няма да останат хора, които да помнят как председателят на ВКС е бил избран.

"Аз ще кажа, според мен, на какво разчита Панов. Разчита на времето. Колкото повече време минава, толкова повече в тази зала оставаме все по-малко тези, които знаем как протече неговата процедура", каза главният прокурор.

Цацаров разказа, че след изтичането на мандата на предишния Висш съдебен съвет (ВСС) в настоящия са останали само той и Георги Колев (шефа на Върховния административен съд), които си спомнят истината за Лозан Панов. След това е изтекъл мандатът на Колев и сега във ВСС е останал само помнещият Цацаров.

"Честно казано, (ние с Колев сме) двамата най-виновни (за избора на Лозан Панов). Ще минат още два месеца, ще си изляза и аз (от ВСС). Така никой няма да знае какво се е случило тук вътре и в две други сгради (при избора на Панов). Аз го знам, но няма да го кажа. Няма да го кажа, защото уважавам Върховния касационен съд и длъжността председател на Върховния касационен съд, а не Лозан Панов", каза Цацаров.

Подобно признание от действащ главен прокурор в нормална демократична държава би предизвикало незабавно разследване за политическа намеса в делата на независимата съдебна власт.

По време на избора на Лозан Панов за председател на ВСС беше публична тайна, че той е подкрепян от мнозинството във ВСС и има политическо одобрение за избора му. Върховните съдии подкрепяха кандидатурата на наказателния съдия Павлина Панова, която сега е в Конституционния съд, а тогава бе заместник-председател на ВКС.

mediapool.bg