Кламер БГ - Новини: Сидеров продължи цирка - опитва да нахлуе в БНТ

Сидеров продължи цирка - опитва да нахлуе в БНТ

България

|
Пет, 04 Окт 2019г. 19:23ч.
Сидеров продължи цирка - опитва да нахлуе в БНТ

След като си издейства национална слава с провокативен скандал в ефира на БНТ, тактиката на Волен Сидеров да мобилизира атакисткия електорат чрез последващи шумни разпри с институциите продължава. Заради безобразното му поведение в предаването "Референдум" на 1 октомври, шефът на държавната телевизия Емил Кошлуков забрани на Сидеров (негов бивш началник в партийната телевизия "Алафа", където Кошлуков е бил програмен директор) по-нататъшни участия в БНТ, докато не поднесе писмено извинение.

Възползвайки се правата си на парламентарно представена политическа сила, в петък Сидеров поиска безуспешно от ЦИК да задължи БНТ да го допусне за участие в предаването "Панорама" същата вечер. Комисията обаче отхвърли искането му. Привечер той и негови привърженици се опитаха да щумуват сградата на Българската национална телевизия, но стигнаха до входа. Те стоят тем вече почти два часа, скандират "Смешници" и "Оставка" по адрес на служителите в БНТ и искат директорът на теливизията Кошлуков да отиде да говори с тях и да обясни защо не пуска Сидеров по телевизията. В същото време акцията му пред БНТ се излъчва по партийната телевизия "Атака".

По-рано през деня панаирите на Сидеров започнаха с искане до ЦИК да му осигури участие в предаването "Панорама". "Правя запитване до ръководството на ЦИК с молба да задължи БНТ да спази законовите си договорености и да ме допусне за участие в предаването "Панорама", каза той преди отказа на ЦИК. Сидеров е получил писмо от телевизията, в което се казва призовава "Атака" да изпрати друг участник, но партията е отказала и е решила участникът да е той.

Сидеров е настоял и с писмо до СЕМ да провери и санкционира БНТ, задето му отказва достъп до ефир.

Освен това иска обществената телевизия да му предостави записа от злополучния "Референдум", за да може да го използва в съда. Според него не е имало равнопоставеност в предаването. Твърди, че не е говорил 7 минути, колкото е трябвало по регламент.

Сидеров нападна и председателя на парламента Цвета Караянчева, както и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, които разкритикуваха поведението му и го нарекоха "позор".

"Двете нямат право да се занимават с мен. Те могат да дават съвети на мъжете си в кухнята, а не на мен – който съм правил политика, когато те са били комсомолки и са викали "КПСС-БКП", а сега викат "Да живее НАТО", каза лидерът на "Атака".

Заради арогантното поведение на Сидеров, който узурпира националния ефир във вторник вечерта, държавната телевизия поиска от ЦИК и медийния регулатор (СЕМ) изключването на "Атака" от споразумението за предизборни участия в БНТ. Генералният директор на телевизията Емил Кошлуков обяви, че атакистът повече няма да бъде допускан в телевизията. Това обаче поставя БНТ в "Параграф 22", тъй като би нарушила закона, ако спре участията на партията и така ще даде основание на Сидеров да я съди заради това, че не го допуска в ефир, въпреки скандалното му поведение.

В петък се разбра, че Управителният съвет на БНТ е взел решение Сидеров да не бъде допускан до участие в предавания на обществената медия, докато той не се извини писмено за отношението му към Българската национална телевизия и нейните служители.

Решението е в сила от четвъртък и е задължително за всички служители на БНТ.

Междувременно се разбра, че ЦИК ще глоби лидера на "Атака" за изстъпленията му в "Референдум" и отхвърля жалбата на "Атака" срещу БНТ.

"Основанието за глобата на Волен Сидеров, което намери ЦИК въз основа на аудиовизуалния материал, е, че има нарушаване на добрите нрави и накърняване на достойнството, честа и името на кандидати”, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев в петък пред Нова телевизия.

По думите му следва процедура, която трябва да премине през няколко етапа. А глобата ще е между 2000 и 5000 лева.

"Имахме 3 сигнала – от СЕМ, от една от политическите сили, както и от БНТ", заяви Андреев.

mediapool.bg