Кламер БГ - Новини: ЦИК предлага да падне забраната за обявяване на проучвания в изборния ден

ЦИК предлага да падне забраната за обявяване на проучвания в изборния ден

България

|
Ср, 27 Май 2020г. 15:58ч.
ЦИК предлага да падне забраната за обявяване на проучвания в изборния ден

Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага да отпадне забраната за публикуване на резултати от социологически проучвания в изборния ден. Това каза пред БНТ говорителят на комисията Александър Андреев.

Според действащия закон подобни проучвания не могат да се публикуват в деня за размисъл и до края на изборния ден, но през последните години повечето медии заобикалят тази забрана, като публикуват данни в социалните мрежи.

Именно това изтъкна и Андреев като мотив за предложението. "Налагат се глоби, но в крайна сметка тези резултати се обявяват в социалните мрежи. Това поставя в дискриминационно положение останалите медии. И в тази връзка ние правим препоръката – законодателят да преразгледа тази забрана, а ако остане, са нужна допълнителни уточнения", каза той.

Въпросът за отпадането на забраната се повдига периодично и в парламента, но до момента не се е стигнало до законова промяна. По-рано тази година в Народното събрание е създадена бе работна група за промени в Изборния кодекс, като една от обсъжданите теми е именно тази.

mediapool.bg