Кламер БГ - Новини: ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините и машините за вота

ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините и машините за вота

България

|
Четв, 18 Март 2021г. 16:06ч.
ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините и машините за вота

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образец на бюлетината на предстоящите парламентарни избори, както и как ще изглеждат машините и как се гласува с тях.

Общо 30 партии и коалиции ще се явят на предстоящия вот. Вече беше изтеглен жребият, който определи как ще бъдат подредени формациите в бюлетината. С номер 31 в нея ще е опцията "не подкрепям никого".

Няма промяна в начина, по който се гласува с хартиена бюлетина – това става със син химикал със знак Х или V върху номера на формацията или независимия кандидат. По същият начин се отбелязва и преференцията, ако избирателят иска да гласува с такава. Номерата на преференциите започват от 101. Това значи, че например вторият в листата на дадена партия е под номер 102.

Бюлетината трябва да е така сгъната, че да се виждат двата печата на гърба ѝ, но да не се разкрива тайната на вота на избирателя, а отрязъкът в горния десен ъгъл да бъде открит и да може да се откъсне. Предстои ЦИК да излезе със специално решение за препоръчителния начина на сгъване, но той вероятно ще бъде както досега - с едно прегъване.

Гласуване с машина

На предстоящия вот в 9390 секции в страната ще може да се гласува с устройства. Машините ще бъдат разположени в секциите още в деня за размисъл. В неделя член на СИК ще активира машината за гласуване, след това машината отпечатва свидетелство, което се казва нулев протокол за откриване на изборния ден. Нулевият протокол е списък с партии и кандидати с преференции. За разлика от хартиената бюлетина, при машината за гласуване като се натисне преференцията, се визуализира името на кандидата.

В деня на изборите, ако гласоподавател иска да подаде своя вот с машина, член на секционната комисия трябва да му даде карта. Картата се поставя в слота на машината и се появява на екрана електронна бюлетина, тя повтаря до голяма степен хартиената. Избира се партия и преференция на тъчскрийна. След това избирателят има две възможности - директно да подаде гласа си, или да прегледа какво е маркирал. Втората опция дава възможност на избирателя се поправи, ако без да иска е натиснал грешна партия или преференция.

След като избирателят натисне "Гласувай", от машината излиза хартиена разписка с QR код. Гласоподавателят връща картата на секционната комисия. Разписката се сгъва и се поставя в отделна урна, предвидена за машинното гласуване.

Срокове

Избирателите с трайни увреждания имат време до 20 март да заявят желанието си да гласуват с подвижна секция. Това може да стане с електронно заявление или с пълномощник в общината по местоживеене. Когато тези заявления са 10 или повече ще бъде образувана секция.

По подобен начин стоят нещата и с подвижните секции за карантинираните заради Covid-19. Те обаче имат време до 31 март да подават до общината по местоживеене заявления за гласуване. Това ще може да става по пощата, по факс, по e-mail, без да се изисква квалифициран електронен подпис. Няма да се изисква удостоверявате, че хората са карантинирани или в изолация, защото общинската администрация ще извършва тази проверка. Подвижна секция отново ще се разкрива при поне 10 заявления, но тези секции са отделни от тези за хората с увреждания.

Избирателите, които ще бъдат посетени на адрес, ще бъдат заличени от списъка на секцията си, в която обичайно гласуват, за да не се допуска възможност за двойно гласуване. .

Ако даден избирател иска да гласува по настоящ, а не по постоянен адрес, до 20 март трябва да подадат такова заявление.

mediapool.bg