Кламер БГ - Новини: Христо Иванов призова за започване на конституционната реформа

Христо Иванов призова за започване на конституционната реформа

България

|
Четв, 20 Ян 2022г. 14:47ч.
Христо Иванов призова за започване на конституционната реформа

снимка БГНЕС

"Трябва да съставим временна парламентарна комисия, която да започне обсъждане на конституционните промени, свързани със съдебната власт", призова съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в четвъртък.

Според него има реална възможност да се извърши реформата в съдебната система след законодателни и кадрови промени. За промяна в конституцията са нужни 160 депутатски гласа, а управляващата четворна коалиция има едва 134. За тази цел е нужна подкрепата най-малко на ДПС, което има 34 депутати.

ДПС е основен защитник на главния прокурор, но анонсира намерението си да инициира конституционни промени, които се искат от европейските партньори на България. Това означава, че движението е готово да търгува със своята политическа подкрепа. Подобна оферта отправи и ГЕРБ в края на миналата година, като партията на Бойко Борисов настоява главно за смяната на вътрешния министър Бойко Рашков.

Преди ден депутатът от ИТН Николай Радулов изрази своята убеденост, че до шест месеца главният прокурор Иван Гешев ще бъде сменен.

Христо Иванов също говори, че има предпоставки за политически консенсус за съдебната реформа. Той напомни, че в речта на президента Румен Радев пред Народното събрание е имало силен ангажимент, който извежда съдебната реформа "пред скоби".

Според Иванов цялата реформа трябва да се случи в следващите 6-10 месеца. Иванов допусна, че може да се удължат сроковете по избор на новия състав на ВСС през тази година, за да се осигури напредък в работата по конституционните промени и в осигуряването на широко парламентарно мнозинство за същинска съдебна реформа.

Съпредседателят на "Демократична България" напомни, че България трябва да намали политическото представителство в управлението на съдилищата и да го увеличи в управлението на прокуратурата.

"Международната практика показва, че трябва да има голямо мнозинство от съдии, избрано от самите съдии - това е съдийското самоуправление. Но няма принцип на прокурорско самоуправление, няма отчетност, когато прокурорите във ВСС са подчинени на главния прокурор", каза Иванов.

Той защитаваше тази идея, докато беше правосъден министър през 2015 година във второто правителство "Борисов", но тогава ГЕРБ и ДПС решиха да "опраскат" реформата и Христо Иванов подаде оставка.

"В един така преструктуриран ВСС, с намалена парламентарна квота за съдиите и увеличена за прокурорите, ще има външен контрол над главния прокурор, който и да е той, а такъв може и да е и жена, както стана с председателя на ВКС", каза Иванов.

Според него противопоставянето на тази реформа означава да се дискредитираме в ЕС и носи риск от спиране на парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ако не можем да го направим, това значи нови санкции по Магнитски, липса на перспектива за Шенген, ограничаване на перспективата за Еврозоната, ограничаване възможността за усвояване на еврофондове и помрачаване на привлекателността на страната за инвестиции", продължи съпредседателят на "Демократична България".

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" се противопостави на идеите на БСП за трансформиране на Специализирания наказателен съд в пет регионални спец съдилища, "защото така ще феодализираме този съд, а и тези съдии, подбрани от един компрометиран бивш състав на ВСС, ще бъдат запазени, но вече децентрализирани из страната". Той призова управляващите да се придържат към предложението на Министерството на правосъдието за закриване на спецсъда.

"Съдебната власт трябва да се освобождава от гнилите ябълки, защото те могат да стигнат до ВКС и ВСС - гнилите ябълки имат свойството да изплуват", каза още Иванов

Той подчерта и нуждата от рестарт на Инспектората на ВСС. "Г-жа Точкова и колегите ѝ играха във филма "Широко затворени очи" за наша сметка", каза Иванов.

mediapool.bg