Кламер БГ - Новини: Христо Иванов иска Гешев да провери твърденията на Борисов за Мата Хари

Христо Иванов иска Гешев да провери твърденията на Борисов за Мата Хари

България

|
Пон, 07 Дек 2020г. 18:49ч.
Христо Иванов иска Гешев да провери твърденията на Борисов за Мата Хари

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов внася сигнали до главния прокурор Иван Гешев и шефа на НСО ген. Емил Тонев да проверят твърденията на премиера Бойко Борисов, че е станал жертва на загадъчна дама, която той сравни с Мата Хари.

Според Борисов именно тя му е спретнала скандала със златните кюлчета и пачки евро, снимани в нощното му шкафче.

"Дори да приемем версията на Борисов, че става дума за пробив в неговия личен живот, това е притеснително, защото всеки може да му прати красива дама и да направи компромати, с които да постави в уязвимост българския премиер. Тома е огромен проблем за НСО, а НСО отрича. Тоест едно от двете е вярно - или има пробив, или няма пробив и тогава остава само версията за корупция", обясни Христо Иванов.

В интервюто си пред авторитетния германски вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ) Борисов сравни въпросната дама, която вероятно е направила снимките от спалнята му, с Мата Хари - прочутата холандска куртизанка, шпионирала поне за две разузнавания по време на Първата световна война.

"Работата е там: никога през всичките тези години, когато една дама ме е посещавала, охраната не ѝ е претърсвала и проверявала чантата", каза Борисов.

От НСО обаче го опровергаха и казаха, че "в обектите, охранявани от НСО, не се допускат непроверени лица".

Сега Иванов настоява случаят да бъде сериозно разследван.

"Тук не става дума за любовна история. Става дума за безконтролна власт, която се е превърнала в неограничена корупция. С това интервю Борисов на практика признава, че снимките на чекмеджето му с пачки евро, кюлчета злато и пистолета са автентични. Това е първата индикация за незаконни доходи, а може би и за корупция", каза Христо Иванов.

По думите му версията на Борисов за монтаж е отпаднала след собствените му признания пред германския вестник. Иванов се е консултирал и със специалисти, които потвърждават, че снимките са автентични.

"Тези снимки са правени в период от 17 месеца, поне на четири пъти. Не става дума за еднократна фотосесия. Еднократен удар на Мата Хари", каза Иванов, позовавайки се и на журналистически разследвания.

Освен това има доказателства, че парите са били в оборот, защото на различните снимки са с различни серийни номера.

"Прилична версия, която изключва корупция или пробив в националната сигурност, няма. Тук става дума за омерта, Борисов и Гешев са в една лодка. Гешев покрива всичко това под килима. Прокуратурата очевидно е в ролята на замазващия. Гешев пази гърба на Борисов, а Борисов затваря възможността за реална процедура, която може да доведе до разследване на Гешев. Това, което Борисов се опитва да внуши, не съответства на няколко факта", допълни той.

Ами пистолетът?

Друг притеснителен въпрос е и за пистолета, който се вижда на снимките.

"Интересен е въпросът с пистолета от снимките. Независимо дали той е намерен там, или пък е внесен - и в двата случая е притеснително", смята Иванов.

Този въпрос стана актуален, след като НСО съобщи, че всички лица се проверяват.

Ако пистолетът е внесен от дамата, възниква въпросът как дамата е минала с него през охраната.

А ако оръжието е собственост на премиера, той е атакуем как го съхранява. По закон личните пистолети трябва да се съхраняват в метални каси по строги правила.

"Демократична България" иска предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Иванов обаче не очаква прокуратурата да си свърши работата и съобщи, че в следващия парламент ще инициира анкетна комисия за това как прокуратурата е замазвала този казус.

Иванов каза, че ще направи всичко възможно в следващия парламент да бъдат прокарани промени в Конституцията, на база на които мандатът на Иван Гешев и на този ВСС да бъде предсрочно прекратен.

Ще работя за това българската прокуратура да бъде реформирана така, че най-накрая в България да има реална отговорност пред закона на хора, облечени в огромна власт, които я използват за собствен интерес", посочи той.

Софийската градска прокуратура образува дело, в рамките на което проверява снимките от спалнята на премиера Борисов в правителствената вила в Бояна. На проверка подлежат и записите с неговия глас. Делото е за незаконно записване, но все още няма публична информация до къде е стигнало.

mediapool.bg