Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Чувствам се като дигиталния демон на прокурорската република

Христо Иванов: Чувствам се като дигиталния демон на прокурорската република

България

|
Четв, 09 Апр 2020г. 16:45ч.
Христо Иванов: Чувствам се като дигиталния демон на прокурорската република

Съпредседател на "Демократична България" и бивш правосъден министър Христо Иванов отхвърли обвиненията на главния прокурор, че именно той е отговорен за внедряването на "пробитата" системата за разпределение на дела.

"Не съм настоявал за тази система по абсолютно никакъв начин. Това са абсолютни лъжи. В подкрепа на твърдението, че аз съм настоявал няма нито един факт", каза Иванов пред БНР.

Преди седмица главният прокурор обяви, че одит, извършен по искане на Висшия съдебен съвет (ВСС), е стигнал до извода, че сигурността на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата е компрометирана – делата можели да се разпределят от всеки, който е получил първоначален достъп до системата.

Гешев сравни това с "коронавирус в съдебната система" и обвърза проблемите Иванов, както и със съдия Калин Калпакчиев. В четвъртък пред ВСС той директно посочи Иванов за отговорен за внедряването на системата.

Самата система е въведена преди 5 години заради натиска на Европейската комисия. Тя е приета на заседание на ВСС, в който по това време определящо влияние имаше предишният главен прокурор Сотир Цацаров.

Иванов припомня именно за това решение на ВСС и подчертава, че самият Цацаров е подкрепил с гласа си въвеждането ѝ:

"Тази система е приета на заседание на ВСС на 7 май 2015 година, единодушно. И не просто единодушно, а с участие на Сотир Цацаров. Тоест, г-н Цацаров е гласувал "за" тази система. Разбирам защо на настоящия ВСС му е лесно да си представи, че един министър на правосъдието може да ги накара да вземат едно или друго решение, но всеки, който е живял 2015-а година може да си спомни какви бяха отношенията между мен, мнозинството на ВСС и Цацаров".

Бившият съдебен министър определя като "абсолютна пародия" идеята, че той е бил в състояние да окажа натиск, в резултат, на който Цацаров и неговото мнозинство във ВСС да приеме каквото и да било. "Това, което наблюдаваме, е една Гьобелсова саморазправа с всички неудобни на главния прокурор чрез абсолютно умишлени лъжи", добавя Иванов.

"Вместо главният прокурор да лее Гьобелсова пропаганда, би трябвало аз да съм извикан и да давам обяснение, да има обвинителен акт, в който тези неща да бъдат доказани. Така работи прокуратурата, ако говорим за прокуратура. Само, че господин Гешев се е превърнал отдавна в политически играч и държи цялата прокуратура и цялата правосъдна система заложник на безумните си политически действия", добави Иванов.

По думите му Гешев цитира имена, но не и факти. Той допълни, че не се е интересувал каква ще е системата и не е препоръчвал специалисти за разработването ѝ. Предишната система обаче доказано е била "пробита", заради което подмяната ѝ с "постоянно и цялостно решение" била наложителна:

"Това трябваше да стане до 2017 година. Имаше пари, ясно е, че това беше задължение на ВСС. Имахме пътна карта с абсолютно конкретни параметри, в които трябваше да влязат. Големият въпрос е защо това не е станало. Сегашната система беше внедрена като временно решение, което трябваше да трае три до шест месеца. Нали разбирате, че това изобщо не беше важна тема за мен. Важната тема, за мен, беше ВСС да получи всички условия да въведе цялостна електронна система и да преминем към електронно правораздаване. Ако го бяхме направили това, сега съдебната система нямаше да е спряла".

Иванов поиска да бъде оповестен договорът с фирмата. Според него това не се прави, защото ще стане ясно, че този договор не е с Министерството на правосъдието, а с ВСС и "трайно поддържа и други системи на съдебната власт".

Бившият правосъден министър припомни, че Гешев го е посочвал пред медиите и като виновник за теча на данни от НАП и за срива в Търговския регистър, но нищо не е било доказано.

"Започвам да се чувствам като дигиталния демона на прокурорската република", пошегува се той.

mediapool.bg