Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

България

|
Нед, 12 Юли 2020г. 10:36ч.
Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

Вътрешният министър Младен Маринов трябва да подаде оставка моментално, коментира в неделя съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той каза, че ще бъде подаден сигнал до прокуратурата за възпрепятстване на законно организирания протест в "Росенец".

"Виждаме много тежка невъзможност на ГЕРБ да управлява МВР. Кметът на Бургас се щура един час там. Повтаря пред медиите, че поведението на полицията е грешка. По закон, когато става въпрос за такива мероприятия, полицията е длъжна да се съобразява с неговите разпореждания и те го игнорираха като муха", каза Иванов пред бТВ

По думите му причината за това е, че Пеевски контролира МВР.

"ГЕРБ не контролира МВР, то се контролира от Делян Пеевски. Трябва да се провери дали тези хора не са действали по план да предизвикат етническо напрежение с разделянето на двете групи. Това беше план и той е на Пеевски", каза съпредседателят на "Демократична България".

Иванов разказа, че когато Борисов е видял в събота, че полицейският кордон се е скъсал и че планът на Пеевски да предизвика поредното етническо противопоставяне не е сработил, е почнал да му звъни по телефона

"Борисов търсеше начин да излезе от ситуацията като иска оставката на шефа на полицията", каза още Иванов.

"Когато Борисов ми се обади ми обеща, че ще ми предостави всички документи за "Лукойл" и за пристанище "Росенец". Осъдили сме държавата да ни представи едни ревизионни актове, от които да стане ясно извършват ли се там нарушения и отказва ли се България от своя митнически суверенитет", допълни съпредседателят на "Демократична България".

За посещението на плаж "Росенец" с лодка, Иванов коментира, че никога не си е представял, че охранителите на НСО "ще се държат като лична охрана на мафиотски бос".

По отношение на масовото ходене на плаж на Росенец, Христо Иванов обясни, че организаторите на протеста са направили всичко възможно да се свържат с всички началници на полицията в Бургас с въпрос има ли нещо друго организирано освен това, за което ние законово още в сряда подадохме заявление. Отговорът е бил, че няма нищо друго организирано за същия ден.

Накрая се оказа, че ДПС също е поискало и получило възможност да проведе демонстрация там, но без да има точно определен час.

Ние имахме сигнали, че се готви организирано посещение на хора от ДПС. Това беше и нашето притеснение – да не се стигне до сблъсъци. Това беше и причината да искаме съдействието на полицията. Полицията ни излъга, че сме само ние", разказа от своя страна Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Христо Иванов коментира и публикацията на правосъдния министър Данаил Кирилов във "Фейсбук", с която министърът обижда Иванов на "Спонджбоб квадратни гащи".

"За мен това е една доста нездравословна проява от негова страна и не може да ме обиди. Но това, че правосъдният министър става институционален адвокат на интересите на Ахмед Доган и на ДПС, трябва много ясно да бъде казано. Това е още една причина да смятаме, че това управление е затънало до гуша в зависимост от Пеевски", отговор Иванов.

Той настоя за оставките на вътрешния и правосъдния министър заради това, че са се превърнали в "адвокати и подчинени на Пеевски и Доган". "Демократична България" настоява за предсрочни избори.

"Ако те не се случат в най-скоро време, ще бъдат инициирани серия от протести. Няма да спрем, докато това правителство не подаде оставка", каза Ивайло Мирчев.

mediapool.bg