Кламер БГ - Новини: Хората с миокарден инфаркт са в повишен риск от нов сърдечно-съдов инцидент

Хората с миокарден инфаркт са в повишен риск от нов сърдечно-съдов инцидент

България

|
Четв, 27 Фев 2020г. 18:09ч.
Хората с миокарден инфаркт са в повишен риск от нов сърдечно-съдов инцидент

През първата година след прекаран миокарден инфаркт 1 от 5 пациенти ще получи повторен миокарден инфаркт или инсулт, или ще загине от сърдечносъдова смърт. В следващите три години други 20% от пациентите, ще получат повторен сърдечносъдов инцидент или ще починат. Кампанията "Сърцето помни" на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) и Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК) цели да повиши информираността на обществото по отношение на миокардния инфаркт, последващите рискове, пред които са изправени пациентите и необходимостта да променят начина си на живот.

Кампанията цели да засили и ангажираността и мотивацията на близките на преживелите инфаркт, които също да обърнат внимание на здравословното си състояние.

Доц. д-р Мария Токмакова д.м., председател на ДКБ, съобщи, че всяка година в света се регистрират 4 млн. нови пациенти с остър коронарен синдром (ОКС). Той е и най-честата причина за смърт в страните от Европейския съюз – около 741 000 души годишно. Данните сочат, че на всеки 43 секунди в ЕС се регистрира смъртен случай вследствие на ОКС, а у нас всяка година 4700 българи умират в следствие на миокарден инфаркт.

Пациентите, преживели миокарден инфаркт, имат право на различни прегледи по линия на здравното си осигуряване. В рамките на първия месец след изписването имат право на 2 безплатни прегледа в лечебното заведение, в което са лекувани. Веднага след изтичане на този едномесечен период пациентите се диспансеризират за наблюдение при кардиолог.

При наличие на диспансеризация при кардиолог имат право на още 2 безплатни прегледа. За предпочитане е единият от тях да е в края на 12-те месеца. В следващия период пациентите имат право на един преглед на година.

"Най-важна за пациента е информацията, свързана със симптомите на миокардния инфаркт. Основният от тях е гръдната болка, която говори за запушване на съд в сърцето. Тогава трябва да се действа бързо, защото всяка минута забавяне води до загиване на мускулни клетки и влошава резултата от лечението", обясни доц. д-р Кирил Карамфилов от Българското дружество по интервенционална кардиология.

Той обясни, че в България в радиус от 50 км. имаме действащи ангиографски лаборатории, което улеснява достъпа на пациентите при такива ситуации. От 2002 до 2020 г. в страната са изградени над 60 ангиографски лаборатории, които поемат спешните случаи при пациентите с миокарден инфаркт. Изграждането на подобна мрежа у нас допринесе за намаляване на смъртността при тези пациенти до нива сходни с най-добрите центрове в САЩ и Европа, допълни доц. Карамфилов.

Специалистите препоръчаха, ако някой пациент има съмнение за своето лечение при случаи на хроничен коронарен синдром, при който няма спешност, да потърси второ мнение. В случаите на сигурен остър коронарен синдром интервенционалното лечение следва да бъде проведено по спешност, без никакво забавяне.

В рамките на кампанията "Сърцето помни" са изработени информационни материали. Те ще бъдат раздавани на всеки изписан пациент в 45 болници, лекуващи пациенти с диагноза миокарден инфаркт. Комплектите съдържат информация както за заболяването и най-често задавани въпроси, така и за начина на живот след първата година. Дигитални версии на тези материали ще са налични и в пациентската секция на интернет страницата на ДКБ - www.cardiobg.com.

При старта на кампанията се проведе и официалната премиера на информационния видео клип "Сърцето помни" в България. Той е отличен с редица международни награди, една от които е Бронзов лъв на Международния фестивал на креативността в Кан през 2018 г.

Клипът е предоставен безвъзмездно за целите на кампанията от "АстраЗенека". Той е адаптиран на български и е озвучен от актьора Христо Мутафчиев. През месец март т.г. клипът ще бъде излъчван преди началото на голяма част от филмите, прожектирани във всички киносалони на Cinema City в страната (7 киносалона в 6 града), както и на екраните на метростанциите в София.

"Аз съм връзката между сърцето и паметта. Преживял съм инсулт и ви казвам – сърцето също помни. Сега виждам детайлите, а преди ги подминавах. Болестта ме промени и сега мога да забележа цветето на тротоара", каза Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

mediapool.bg