Кламер БГ - Новини: НА ЖИВО: Гешев остава единственият кандидат за главен прокурор

НА ЖИВО: Гешев остава единственият кандидат за главен прокурор

България

|
Четв, 14 Ноем 2019г. 12:17ч.
НА ЖИВО: Гешев остава единственият кандидат за главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) е твърдо решен да гласува само и единствено кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Преди минути с 20 гласа „за“ и 4 „против“ съдебните кадровици гласуваха да продължи сегашната процедура, вместо да започва нова. Мнозинството е същото, с което Гешев бе избран в първата процедура. След като решиха въпроса за продължаване на процедурата, членовете на ВСС излязоха в почивка. Сега предстои обсъждането на втората точка от дневния ред – повторното гласуване на кандидатурата на Гешев.

Два протеста и стотици полицаи са в готовност за второто гласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор във Висшия съдебен съвет. Срещу избора му протестират от гражданското сдружение БОЕЦ, а протестът в негова защита отново е организиран от сайта Пик.

Този път обаче местата на двата митинга са разменени.

Миналия път подкрепящите Гешев бяха пред сградата на ВСС с озвучителна техника, охранявани от стотици полицаи. Противниците на Гешев бяха отделени в страничните улици, а впоследствие се преместиха на Орлов мост.

Сега БОЕЦ ще са на ул. "Екзарх Йосиф" пред сградата на ВСС, защото първи са заявили протеста си именно на това място. Хората на Недялко Недялков от Пик ще са в съседство - в посока бул. "Мария Луиза". Очаква се между тях да има плътен полицейски кордон и засилени мерки за сигурност.

Първото гласуване за Гешев мина при невиждана полицейска обсада и протести.

Гешев вероятно отново ще получи нужната подкрепа, за да оглави държавното обвинение. Миналия път за него гласуваха 20 души, а само 4 бяха против. След това президентът Румен Радев върна кандидатурата му.

За самия кандидат не е предвидено изслушване, така че се очакват само дебати между членовете на съвета. Те ще обсъдят първо указа на президента Румен Радев, с който бе върната кандидатурата на Гешев и след това ще я прегласуват. Държавният глава отказа да назначи Гешев миналия петък. Един от аргументите му бе, че той е бил единственият кандидат. Радев не спомена фразата на главния прокурор Сотир Цацаров, който на миналото заседание обяви, че хората на най-висшите постове в съдебната система се избират в "две други сгради".

mediapool.bg