Кламер БГ - Новини: Хиляди протестираха срещу безалтернативния прокурор Гешев

Хиляди протестираха срещу безалтернативния прокурор Гешев

България

|
Пон, 29 Юли 2019г. 21:05ч.
Хиляди протестираха срещу безалтернативния прокурор Гешев

Няколко хиляди души се събраха в понеделник вечерта на протест в центъра на София срещу безалтернативната кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор. Протестът започна в 18.30 часа пред Съдебната палата, а след това множеството се премести на площад “Независимост“, където са сградите на Министерския съвет, Народното събрание и президентството.

Присъствието на толкова много хора на протест за съдебна реформа в края на юли показва възмущението на голяма от гражданите от начина, по който Висшият съдебен съвет провежда ключовия избор.

Демонстрацията бе организирана от гражданската инициатива “Правосъдие за всеки“. Това е втори проест срещу издигането на Иван Гешев, който е фаворит на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, ДПС и правителството. Заместник-главният прокурор изглежда сигурен бъдещ главен прокурор от момента, в който бе издигнат преди седмица.

Още тогава “Демократична България“ организира във Фейсбук протест пред Висшия съдебен съвет, който събра стотици недоволни. Тогава имаше и контрапротест, в който участва лично собственикът на проправителствения сайт “Пик“.

Сега контрапротест нямаше. Хората призоваха за оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който отказа да издигне друг кандидат, въпреки че има това право. После викаха “Мафия“ срещу институциите от съдебната система, както и “Гешев е позор“.

На протеста хората носеха плакати с надписи: "Страх тресе кочината", "Монтескьо за главен прокурор!”, "Властта е в ръцете на свинете. А ти къде си?", "Мафията вън!”.

“Правосъдие за всеки” настоява не просто за оттегляне на Иван Гешев, а за промяна в самата процедура за избор на главен прокурор. Преди протеста гражданското движение внесе в деловодството на парламента предложение за промени в съдебния закон, с които процедурата за избор на главен прокурор да бъде спряна, а срокът за издигане на нови кандидати да бъде удължен.

“Правосъдие за всеки“ настоява да се даде право да издигат кандидати на омбудсмана, адвокатурата, граждански организаципрофесионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите.

“Не давате ли прекалено много власт в безконтролните ръце на единоначалната и йерархична прокуратура, която се намира изцяло под контрола на главния прокурор, щом дори му давате правото да излъчи сам своя наследник?“, се казва в позицията на “Правосъдие за всеки“. Организацията намеква за контрола, който главният прокурор има върху Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Протестиращите посрещнаха с аплодисменти настояването на “Правосъдие за всеки“ и гражданското сдружение “БОЕЦ“ за издигане на кандидатурата на следователя Бойко Атанасов за главен прокурор. Правосъдният министър отказа да предложи Атанасов, въпреки че “БОЕЦ“ внесоха близо 10 000 подписа в подкрепа на магистрата. Пред протестиращите Георги Георгиев от сдружението обяви, че управляващите са показали среден пръст на гражданите.

mediapool.bg