Кламер БГ - Новини: Хасан Адемов е изписан от болница, вече няма симптоми на Covid-19

Хасан Адемов е изписан от болница, вече няма симптоми на Covid-19

България

|
Четв, 16 Апр 2020г. 19:03ч.
Хасан Адемов е изписан от болница, вече няма симптоми на Covid-19

Депутатът от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов е изписан от инфекциозното отделение на ВМА. Той прекара две седмици в болница, след като стана първият депутат с коронавирус.

"От днес съм в условия на Домашна карантина! Искам специално да благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите от Клиниката по Инфекциозни болести към ВМА за усилията, които положиха за моето възстановяване! Благодаря на всички колеги специално и на председателя на нашата Парламентарна група г-н Карадайъ на всички приятели,познати и непознати за моралната подкрепа", написа Адемов във Фейсбук.

"Кашлицата е жестока"

По-късно депутатът от ДПС разказа, че при него заболяването минало с почти всички усложнения, бил е с двустранна пневмония. "Кашлицата е жестока, не можеш да отхрачиш, а постоянно те кара да кашляш. Трудното дишане при развиването на пневмонията е другият тежък симптом на вируса. Когато вдишваш има един момент, в който заради възпалението на долните дихателни пътища не можеш да вдишаш докрай. Получава се като тапа", посочи той пред "24 часа".

Според Адемов, който е анестезиолог, най-странно в заболяването според симптомите при различните хора са различни. Съпругата на Адемов е изкарала вируса без симптоми, а синът му има само с температура.

Депутатът се лекувал с хлорохин фосфат. От думите му се разбра, че собственикът на Нова тв Кирил Домусчиев, който също преболедува Covid-19, е предоставил лекарството за лечението.

Адемов добавя, че вече няма симптоми на коронавирус и единствено се чувства отпаднал.

Другите двама депутати с Covid-19 са без симптоми

Другите двама депутати с положителна проба - председателят на парламентарната група от ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатът от управляващата партия Даниела Малешкова, са в отлично състояние и продължават да не проявяват симптоми на заболяването. Те са под карантина в домовете си.

"Д-р Даниела Дариткова, Даниела Малешкова, чакаме отрицателни тестове от вас", написа във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Преди да бъдат тествани обаче трябва да минат 28 дни от дадената положителна проба, за която се разбра на 2 април.

Миналата седмица самата Дариткова разказа се чувства: "Нямам никакви оплаквания. Приемам само витамини и микроелементи. Според СЗО така протича заболяването при 80% от заразените".

Тогава със статус във Фейсбук тя посочи, че пробите на останалите работещи смолянската детска поликлиника и съпруга ѝ са отрицателни, а с родителите си не е била в контакт.

"Спазвайте противоепидемичните мерки, въведени от Националния щаб. Да, трудно е, но това е единственият начин да спечелим необходимото ни време и да намалим риска - заради всички хора", добавя тя.

Дариткова посочва, че продължава да се грижи за пациентите си, но от разстояние - комуникира с тях по телефон или онлайн.

Миналият петък пък Малешкова посрещна рожденият си ден под карантина. От диагностицирането им с коронавирус нито тя, нито Дариткова са били приемани в болница.

mediapool.bg