Кламер БГ - Новини: Гьобелс, Сталин, хан Омуртаг и военните имоти

Гьобелс, Сталин, хан Омуртаг и военните имоти

България

|
Четв, 05 Март 2020г. 13:43ч.
Гьобелс, Сталин, хан Омуртаг и военните имоти

Опитът за парламентарен дебат по немаловажния въпрос за армейските имоти превърна пленарната зала в полигон за словесни престрелки между военния министър Красимир Каракачанов (лидер на ВМРО) и отлъчените от "патриотичната" коалиция депутати от "Атака". Отношенията между бившите партньори често ескалират до абсурд, а най-удобната арена на "войната" е парламентът, където редовно изнасят своите представления.

В четвъртък темата бе "Продавал ли е военният министър Каракачанов "острови, полуострови или жълти павета". Депутатите от "Атака", които вече са независими, издействаха изслушването му в пленарна зала за управлението на армейските имоти с отпаднала необходимост.

МО от години не може да се справи с управлението на освободените имоти и стотици от тях пустеят и се разграбват. За сметка на това през годините министерството продаде или замени десетки апетитни имоти на също толкова апетитни цени. Много от сделките бяха обект на прокурорски проверки, но нередности или виновни не бяха открити.

Охраната на имотите за отпаднала необходимост генерират всяка година и милиони разходи за охрана. И докато стотици имоти пустеят, година след година министерството харчи милиони за наеми на военнослужещите, тъй като няма достатъчно ведомствени жилища.

Това е по същество. Иначе в парламента т.нар. дебат протече в характерния махаленско-скандалджийски тон, с намеса на Гьобел, Сталин и хан Омуртаг, както и спор около "продажбата" на Крим и Чукотка.

Разправията се пренесе и в кулоарите на парламента. Докато Каракачанов говореше пред медии за имотите, бе прекъснат от атакистите Десислав Чуколов и Павел Шопов. "Чакай, Краси ела да си говорим", каза Чуколов, а Шопов добави, че главният прокурор щял да проверява сделките.

Вицепремиерът отговори: "Стига вика, бе, Шопов. Моля те, изкъпи се най-накрая". После добави, че нямало да прави шоу.

"Най-голямата агенция за имоти"

В отсъствието на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който от есента е общински съветник, парламентарното острие на партията е съратникът му Десислав Чуколов, който заяви от трибуната:

"Тези имоти са хиляди на апетитни места. Имот в пловдивско - местност "Капсида" край Пловдив, за 9.80 на квадратен метър. Продава я на цена пет пъти по-малка от пазарната. В центъра на София на "Цар Борис III", сделки по морето 96 декара. В Несебър цена 52 лева на квадратен метър. МО предвижда и други имоти, които да се продават. Три полуострова в Южното Черноморие. Първия 110 декара, вторият 20 декара. МО се превърна в най-голямата агенция за имоти, които са за застрояване".

Гьобелски лъжи, Сталин и САЩ

"Не може с Гьобелски лъжи да се прави партийна и политическа пропаганда", заяви министър Каракачанов по адрес на атакистите, задали въпроса за имотите на военното министерство с отпаднала необходимост.

"Като вашите кумири Гьобелс и Сталин, искате когато една лъжа я повторите 100 пъти, да стане истина", продължи той.

За периода 2001 - 2008 г. са продадени общо 392 имота. За периода от 2009 г. до настоящия момент са продадени 196 имота, каза Каракачанов.

Уточни, че през 2017 г. са продадени 10 имота, но процедурата за част от тях е била започната от служебния и от предишния министър на отбраната.

За 2018 г. със заповед на Каракачанов са открити 10 процедури, но са продадени само два имота, а през 2019 г. са продадени четири.

"Общо за тези близо 3 години, откакто аз съм министър, са продадени 16 имота", обобщи Каракачанов.

Той изтъкна, че за първи път министър на отбраната връща имоти на Министерството на отбраната. Изреди и сделките - 56 дка подарени на община Поморие са върнати на министерството, шест имота в Пловдив, почти в центъра, също.

Така че политиката ми като министър на отбраната не е била да продавам, а да съхранявам, каза Каракачанов.

Крим и Чукотка?

"Не се продават острови, полуострови, архипелази и жълти павета. Може би си мислите за Крим и Чукотка. Политиката ми не е да продавам, а да съхранявам и е видно от фактите, които ви излагам", заяви още министърът.

Чуколов обаче не се съгласи с него.

"Вършили са се такива сделки, но и по ваше време се сключват, а започналите сте ги довършили вие", обърна се Десислав Чуколов към Каракачанов.

"Неуважаеми господине, от вашето изложение, объркано и изсмукано от пръстите стана ясно, че въобще не сте в час за какво задавате въпрос. Ако на вас след 15 години като депутат не ви е ясно какво е имот с отпаднала необходимост, значи българският данъкоплатец ви е плащал неоснователно", отсъди Чуколов.

От "Атака" питаха конкретно за четири имота – два в община Куклен, Пловдивско, близо до летището, един в близост до Несебър и един в Русе. За първите два Каракачанов обясни, че е имало 9 кандидати, а другите два са били с един кандидат за купувач.

И пак американските бази

"Да ви напомня, че има имоти със стратегическа необходимост и това са американските бази у нас, които са четири", каза още Чукалов. За тези 14 години, през които се използват от САЩ, американската държава, по груби оценки, трябва да внесе в бюджета около 4 млрд. долара, но американската армия не плаща за тях, върна се към старата тема на "Атака" Десислав Чуколов.

В други държави САЩ плащат милиони и милиарди, за да ползват тези съоръжения, добави той.

"Въздухът трепери"

В заключение Каракачанов цитира написаното на колоната на хан Омуртаг - "Каквото и да правиш, Бог вижда".

"Аз бих добавил - "Бог вижда, някой път прощава, но ВМРО не прощава", завърши Каракачанов без да уточнява какво точно има предвид на фона на бурното минало на организацията му.

Според него поведението на депутатите от "Атака" се обяснява с факта, че "социологията не ги хваща".

"Тях ги е яд, че "Обединени патриоти" вървят напред, а тях ги няма в джаза", коментира той.

И добави, че с подобни клевети и повторението на лъжи подобно на Гьобелс и Сталин остава впечатлението, че има нещо гнило.

"Аз не съм ги чул нито тук, нито в Министерски съвет, нито където и да било, те да възразят на нещо", коментира министърът.

Чуколов на свой ред го обвини в опити да "извоюва имунитет" на предложените от него кадри в управлението.

Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов пък обяви: "Стана ясно, че партия "Атака" е партия с отпаднала необходимост".

Претопляне на идеята за преотстъпено право на строеж

Каракачанов лансира идеята имотите на министерството да не се продават, а върху тях да се строят жилища за военнослужещите.

В страната имало около 3500 души, които нямали жилища, а министерството плащало част от наемите им.

Като пример той даде имот в столичния квартал "Обеля", където, според него, може да се построят жилища и така ще се подобри социалният статус на военнослужещите.

mediapool.bg