Кламер БГ - Новини: Франция трябва да знае за нашата прокуратура, за да реши за Атанас Чобанов

Франция трябва да знае за нашата прокуратура, за да реши за Атанас Чобанов

България

|
Пет, 02 Авг 2019г. 15:02ч.
Франция трябва да знае за нашата прокуратура, за да реши за Атанас Чобанов

Българският офис на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ-България) обяви, че следи с особено внимание действията на прокуратурата спрямо журналистите от сайта "Биволъ". От две седмици разследващите говорят публично за връзки на журналисти от разследващия сайта със служители на "ТАД Груп", обвиняеми за хакерската атака срещу НАП.

Журналистическата организация предупреди, че действията на прокураурата могат да имат смразяващ ефект на автоцензура в гилдията.

В четвъртък Специализираната прокуратура издаде европейската заповед за разследване срещу главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов., който живее във Франция. Целта е той да бъде намерен и разпитан.

Самият той обясни, че ще съдейства на френските власти и не познава хората от "ТАД Груп".Атанас Чобанов допълни, че вероятната цел на българската прокуратура е да разбере с какво се занимава разследващия сайт.

АЕЖ-България напомня, че френските власти трябва да вземат предвид множество обстоятелства преди да изпълнят искането на българските власти.

Медийната среда в България е силно влошена, а държавата има проблеми със съдебната власт и корупцията по високите етажи. На този фон главният прокурор е оставен да упражанява властта напълно безотчетно.

АЕЖ припомня и последните разкрития на "Биволъ". През май 2019 г. сайтът излезе с публикация, разкриваща покупката на вила от главния прокурор Сотир Цацаров на съмнително ниска цена. След тази публикация по анонимен сигнал срещу Атанас Чобанов и Асен Йорданов започна проверка от Върховна касационна прокуратура

"Нещо повече, прокуратурата излъчва противоречиви сигнали с действията си. В сряда наблюдаващият разследването прокурор Евгения Станкова заяви, че има данни за комуникация (на хора от "ТАД Груп") със собственика на Биволъ, който видно от търговския регистър е Асен Йорданов. Днес прокуратурата вече твърди, че доказателствата са относно главния редактор на изданието (Атанас Чобанов). Журналистите се ползват със защита на източниците си и тяхното разкриване може да стане само при изключителни обстоятелства", припомня АЕЖ.

Опасенията са, че при подобно разследване върху "Биволъ" може да бъде оказан неправомерен и непропорционален натиск да разкрие потенциални източници на журналистическите си разследвания.

Френските власти могат да откажат изпълнението на българското искане за Атанас Чобанов, ако има съмнения, че неговите права ще бъдат нарушени.

mediapool.bg