Кламер БГ - Новини: Фондация "Америка за България" отпразнува със съмишленици българските "супергерои"

Фондация "Америка за България" отпразнува със съмишленици българските "супергерои"

България

|
Ср, 30 Ян 2019г. 17:42ч.
Фондация "Америка за България" отпразнува със съмишленици българските "супергерои"

Развитието на частния сектор и демократичните институции продължават да бъдат основен фокус в мисията на Фондация "Америка за България". Това каза президентът й и главен изпълнителен директор Нанси Шилър в сряда пред близо 500 участници в годишната среща на общността на фондацията. Това е третата по ред среща, като този път мина под мотото на "супергероите". По думите на Нанси Шилър това хората в България, които се борят за истината и справедливостта. "Супергероите" на промяната в България са навсякъде – в гражданския сектор, в изкуството и културата, в образованието, в частния сектор и в социалната сфера, допълни тя.

Нанси Шилър започна изказването си със спомен и кадри от сериала "Супермен", най-популярния герой сред децата в Америка през 1960-те години.

"Истинските супергерои не са от друга планета, не са по-мощни от локомотиви, куршумите на отскачат от гърдите им", продължи тя.

"Всеки ден се срещам с необикновени българи. Те не се смятат за супергерои, но за Фондация "Америка за България" те са точно това. Супергероите са навсякъде около нас, най-вече днес, когато празнуваме българските супергерои. Не трябва да е изненада, че вие сте супергерои. Вие се борите за истината, за справедливостта, имате една обща суперсила – волята, визията да направите България по-добро място за всички нейни граждани", обърна се Нанси Шилър към присъстващите в залата.

Срещата бе открита от посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, който поздрави екипа на фондацията за енергия, с която работи в подкрепа на частния сектор, на предприемачеството, на образованието през проекта си "Училища на бъдещето", както и програмата за медийна грамотност.

"Това, което сме постигнали заедно, е резултат от партньорство между Америка и България, между бизнеса, правителството и неправителствените организации… радостен съм днес да бъда сред толкова много съмишленици, които се опитват да подобрят живота на своите съграждани", каза още посланик Рубин.

Сред изброените от Нанси Шилър "супергерои" бяха Светла Костадинова, директор на Института за пазарна икономика, Андрей Чалъков от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, Рашка Гайтанова, която скоро ще стане първият лекарски асистент от ромски произход във Велинград, Емилия Димитрова-Данкова, издател и главен редактор на сайта "Севлиево онлайн", както и Росен Георгиев, кмет на село Дъбрава.

Променящата се икономическа и демографска среда изисква и промяна в начина, по който Фондация "Америка за България" работи за осъществяването на мисията си, каза Нанси Шилър. Промяната ни изкарва извън зоната на комфорт, но води до растеж и нови възможности да помогнем на България, допълни тя.

Нанси Шилър обяви ключовите приоритети на фондацията: подпомагането на благоприятната бизнес среда в България, добро образование и работни умения, справедливи и равни условия, почтени и независими медии, привлекателни и жизнени общности.

От създаването си през 2009 г. досега "Америка за България" е дарила над 207 млн. долара в България и е подкрепила 819 проекта.

Всяка година тя дарява около 20 млн. долара от общия си капитал, който е в размер на 400 млн. долара и се реинвестира, за да не прекъсва дейността на фондацията.

В срещата, която бе предавана на живо във фейсбук страницата на фондацията, участваха много български предприемачи, юристи, журналисти, представители на науката и изкуството от всички краища на България, които споделиха своя опит и идеи.

mediapool.bg