Кламер БГ - Новини: Фирми на Домусчиеви и Гайтански ще чистят в София още 5 години

Фирми на Домусчиеви и Гайтански ще чистят в София още 5 години

България

|
Пет, 20 Дек 2019г. 17:36ч.
Фирми на Домусчиеви и Гайтански ще чистят в София още 5 години

Консорциуми около почистващата фирма "Титан" на Иво Иванов и Димитър Борисов и братята Кирил и Георги Домусчиеви, както и дружество на Румен Гайтански-Вълка почти сигурно ще продължат да събират боклуците, да мият улици и тротоари и да чистят публичната инфраструктура от сняг в голяма част от София в следващите 5 години.

Това стана ясно след отварянето на ценовите оферти на кандидатите в един от най-големите търгове на Столична община, обявен през тази година. Поръчката за почистването е на обща прогнозна стойност 435 млн. лева и е за 19 и половина ("Триадица" е разделен на две) от 24-те столични района. Изборът на новите стари чистачи на София вече е на финалната права и вероятно ще е факт в началото на следващата година. Поръчката беше атакувана от опозицията в предизборната кампания.

Оферти за търга подадоха общо 10 дружества, които кандидатстваха за 7 позиции, в които влизат по няколко района.

Въпреки на пръв поглед големия брой участници, още при отварянето на офертите на кандидатите стана ясно, че конкуренцията на практика не е особено голяма. Тя намаля още след техническата оценка на офертите, в резултат на която 6 от фирмите бяха отстранени. Така за 5 от 7-те зони, за които се търсят чистачи, интрига на практика няма. За останалите две изборът ще е между останалите в надпреварата по две оферти.

"Титан" и Домусчиеви в половината град

При отварянето на ценовите оферти от конкурса стана ясно, че два консорциума, съставени от фирми от групата на "Титан" (собственост на Иво Иванов и Димитър Борисов) и на братята Кирил и Георги Домусчиеви, почти сигурно ще получат договори за 4 от зоните, включени в поръчката. В тях са включени 11 и половина столични района. Те и в момента се чистят от същите играчи. Фирми от същата група обслужват и районите "Витоша" и "Овча купел", за които в момента не се търси нов чистач.

За три от районите консорциумите около "Титан" и Домусчиеви нямаха никаква конкуренция. За четвъртия, който включва "Възраждане", "Оборище" и част от "Триадица", кандидат беше и фирмата "Зауба", свързана с Румен Гайтански-Вълка. Ценовата оферта на това дружество обаче не беше отворена, което означава, че то е отстранено при разглеждане на техническото предложение.

Поне два района за Гайтански

"Зауба" обаче почти сигурно ще получи договор за чистене от общината. Дружеството е единственият останал кандидат, който иска да обслужва районите "Люлин" и "Красно село". В началото на поръчката конкурент за събиране на боклука от тази част от София беше и фирмата ЗМБГ, която също работи в столицата.

До втория етап на конкурса за тези райони обаче е допусната само "Зауба". Реално и в момента "Люлин" и "Красно село" се чистят от компания, свързана с Гайтански, макар тя да няма директен договор с общината. По документи местната власт е поверила тези райони на собственото си дружество "Чистота Искър". То обаче прехвърля голяма част от парите, които получава от общинския бюджет, към фирмата "Грийн партнърс", свързана с Гайтански. Това става чрез договор за наем на техника, за който проверка на местната власт показа, че ощетява общинската фирма. Въпреки това договорът няма да бъде прекратен, докато частна фирма, избрана след обществената поръчка, не поеме обслужването на "Люлин" и "Красно село". А по всичко личи, че тази фирма отново ще е свързана с Гайтански.

И малко конкуренция

Единствената останала конкуренция след техническата оценка на офертите на кандидатите в поръчката е за две от седемте позиции - зона 3, в която влизат "Изгрев", "Слатина", "Подуяне" и зона 4 с районите "Илинден", "Надежда", "Сердика". За тези части от София и в самото начало имаше най-много оферти - по 4.

На втория етап от процедурата и за двете позиции ще се избира измежду двама кандидати.

За "Изгрев", "Слатина", "Подуяне" се борят консорциум "Грийн партнърс"/БКС (свързани с Гайтански) и "Еф Си Си България", което и в момента обслужва районите. След оценката на техническите предложения и двамата кандидати имат по 63 точки, което означава, че цените ще са решаващи за избора. След отварянето на финансовите оферти преднина има "Еф Си Си България", тъй като предлага по-ниска сумарна цена (формира се от стойността на отделните дейности като метене, събиране на отпадъци и т.н.). Комисията обаче трябва да оцени и стойностите на отделните дейности, което може да обърне резултата.

Същата е ситуацията за районите "Илинден", "Надежда" и "Сердика", където отново "Грийн партнърс"/БСК предлагат по-висока сумарна цена от настоящия чистач на районите "АЕС - Х Груп".

Зоните и кандидатите за тях

1. "Средец", "Лозенец", "Студентски" - прогнозна стойност (без ДДС) 68.4 млн. лева

Кандидат:

"Титан София Център"

Сега се чисти от "Титан София Център 1"

2. "Искър", "Панчарево", "Кремиковци" - прогнозна стойност (без ДДС) 60.6 млн. лева

Кандидат:

"Титан София Изток 1"

Сега се чисти от "Титан София Изток 1"

3. "Изгрев", "Слатина", "Подуяне" - прогнозна стойност (без ДДС) 57.36 млн. лева

Кандидати:

"Еф Си Си България"

Консорциум "Грийн партнърс"-БКС

Отстранени:

Консорциум "Бакс-Астон сервиз"

Консорциум "Аса София"

Сега се чисти от "Еф Си Си България", "Астон сервиз" и "Бакс"

4. "Илинден", "Надежда", "Сердика" - прогнозна стойност (без ДДС) 50 млн. лева

Кандидати:

Консорциум "Грийн партнърс"-БКС

Консорциум АЕС-Х Груп"

Отстранени:

"Евроимпекс"

Консорциум "Аса София"

Сега се чисти от "АЕС-Х Груп"

5. Банкя, "Връбница", "Нови Искър" - прогнозна стойност (без ДДС) 39.8 млн. лева

Кандидат:

"Титан София Изток 1"

Сега се чисти от "Титан София Изток 1"

6. "Люлин", "Красно село" - прогнозна стойност (без ДДС) 41.7 млн. лева

Кандидати:

"Зауба"

Отстранени:

ЗМБГ

Сега се чисти от "Чистота Искър"

7. "Възраждане", "Оборище" и част от "Триадица" - прогнозна стойност (без ДДС) 45.29 млн. лева

Кандидати:

"Титан София Център"

Отстранени:

"Зауба"

Сега се чисти от "Титан София Център"

От обхвата на търга са изключени "Младост" и част от "Триадица" (сега се чистят от фирмата ЗМБГ), "Витоша" и "Овча купел" (за тях има договор с консорциум около "Титан"), както и "Красна поляна" (обслужва се от общинското дружество "Чистота Искър").

mediapool.bg