Кламер БГ - Новини: Фандъкова избира между естетични и сигурни ограничители по "Графа"

Фандъкова избира между естетични и сигурни ограничители по "Графа"

България

|
Ср, 13 Март 2019г. 18:27ч.
Фандъкова избира между естетични и сигурни ограничители по "Графа"

Няколко варианта за подмяна на ограничителите на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев" е набелязал главният архитект на София Здравко Здравков.

Алтернативите на разрязаните "перки на акули" били нещо "по-естетично и ниско" или нещо "по-сигурно и по-високо", коментира кметът Йорданка Фандъкова в сряда.

Ден по-рано тя обяви, че поставените вече гранитни блокове ще бъдат сменени заради зачестилите инциденти с пешеходци. Фандъкова отказа да обясни какви точно са вариантите за нови ограничители и добави, че водеща в случая е безопасността.

Тя каза, че разходите за демонтажа на монтираните вече ограничители ще бъдат поети от строителя "Джи Пи Груп". Останалите разходи вероятно ще са за сметка на общината, но този въпрос ще се изясни, когато бъде избран следващият вариант за ограничители.

Ограничителите по централната столична улица вече бяха сменени веднъж, след като първоначално бяха монтирани по-големи гранитни блокове. След обществено недоволство, определените като "надгробни камъни" ограничители бяха разрязани на две, за да придобият настоящия вид.

Междувременно от общината съобщиха, че от четвъртък по ул. "Граф Игнатиев" ще бъдат поставени временни кошчета за боклук. Те ще се ползват до приключването на строителството и приемането на обекта.

Временните кошчета за боклук по "Графа". Сн. Столична община

И в момента по улицата, както и по ул. "Солунска", която също е част от проекта за ремонт в центъра, са поставени нови кошчета за боклук. От седмици обаче те стоят увити в найлони и с надписи да не се ползват. Въпреки това хората се опитват да изхвърлят отпадъци в тях, тъй като по улицата други кошчета липсват. Според съобщението на общината новите, постоянни кошчета "ще бъдат въведени в експлоатация с приемането на обекта".

Вътрешен заем, за да се плаща на строителите

За да може да плаща на фирмите, които ремонтират ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите ѝ пространства, както и района около Народното събрание и Военния клуб, общината ще прибегне до отпускането на временен безлихвен заем. Реално той е вътрешен и цели да обезпечи плащанията по европроекта за обновяване на центъра на обща стойност 46 млн. лева.

Решението трябва да бъде гласувано в четвъртък от общинския съвет. Общинарите често одобряват отпускането на подобни вътрешни заеми, които целят обезпечаването на плащанията по европроекти. Този вариант за осигуряване на финансиране е предвиден и в Закона за публичните финанси. В случая с ремонтите в центъра обаче не е посочена сумата на кредита, каквато е досегашната практика.

Целта на предстоящото решение е фирмите да получават пари за фактурираната и приета работа, преди средствата за това да бъдат възстановени от оперативната програма "Региони в растеж", която финансира ремонтите в центъра на София. Изпълнители освен "Джи Пи Груп" (за "Граф Игнатиев"), са и "ПСТ Груп" за района около "Александър Невски" и Военния клуб. Освен това общината има и договор за строителен надзор с обединението "Проджект надзор София".

Решението за осигуряването на безлихвения заем трябва да бъде гласувано в четвъртък и се налага, тъй като двата проекта са на стойност 46 млн. лева, а до момента от европрограмата са преведени малко над 14 млн. лева аванс, които били напълно изразходвани, пише в доклада за отпускането на заема. В същото време общината получава фактури за свършена работа от изпълнителите. Заради дългото изпълнение на проектите и бавните процедури по разплащането на европарите, се налагало и осигуряването на вътрешния заем. Той ще бъде върнат, когато постъпят окончателните плащания от програмата "Региони в растеж".

mediapool.bg