Кламер БГ - Новини: Фандъкова и Манолова в спор за задкулисието, парното и кой колко билборда има

Фандъкова и Манолова в спор за задкулисието, парното и кой колко билборда има

България

|
Пон, 21 Окт 2019г. 14:45ч.
Фандъкова и Манолова в спор за задкулисието, парното и кой колко билборда има

Двете основни претендентки за кметския пост в София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ/СДС) и Мая Манолова (независима, подкрепена от БСП, АБВ, ДБГ и др.) влязоха в задочен спор за задкулисието, проблемите на общинското дружество "Топлофикация", броя на предизборните билбордове с техния лик.

"Орлетата" на Бойко Борисов, а не Йорданка Фандъкова управляват София", обяви Манолова в интервю за бТВ.

"Йорданка Фандъкова е един почтен човек, но остави други да взимат решенията в Столична община. Задкулисието е именно там, а не в моите отношения с институциите. Таен кръг управлява парите на столичани и това е другата причина да реша да се кандидатирам – за да бъде решен този проблем. Това са приближени бизнесмени, които редят обществените поръчки, знае се предварително кой ще ги спечели. Това са образно казано "орлетата" на г-н Борисов, които управляват София", продължи Манолова. Като пример за уреждане на поръчки тя за пореден път изброи обявените в последните месеци процедури за избор на фирми за почистването на София, както и за доставка на малки електробуси за довеждащ транспорт до метрото.

Манолова обаче така и не назова конкретни имена на участници в групата на "орлетата".

Фандъкова отговори също в интервю за бТВ, че не приема да ѝ говори за задкулисие "човек, който беше лицето по време на правителството "Орешарски" на задкулисието, и стоеше срещу гражданите, а сега се крие зад тях". "От началото на кампанията слушам внушения без конкретика", коментира настоящият кмет и кандидат за нов мандат.

Тя добави, че в този случай, както и с други обвинения на Манолова за корупция и нарушения, опонентката ѝ не говори конкретно и с имена. Манолова избягна категоричния отговор на на въпроса дали в групата на "орлетата" влизат общински съветници с подобни имена, които вече не са в листата на ГЕРБ (от нея изпаднаха доста от настоящите съветници, а сред тях са дългогодишните общинари Орлин Алексиев, Орлин Иванов и Андрей Иванов - б.а.).

"Не чух нито едно име освен името на г-н Борисов, който управлява София, според Манолова. Призовавам я да си изяснят отношенията с г-н Борисов", каза още Фандъкова.

"Топлофикация" и нейните дългове

Фандъкова и Манолова поспориха задочно и за състоянието на "Топлофикация", която има 860 млн. лева задължения. Бившият омбудсман показа писмо от "Булгаргаз" до общинския доставчик на парно и топла вода, в което се казва, че ако дружеството не плати 100 млн. лева от задълженията си до средата на ноември, ще застраши доставките на газ не само за собствените си нужди, но и за цялата страна.

Според Манолова лошото финансово състояние на "Топлофикация" се дължи и на безхаберието на Столичната община. Тя припомни, че общинската компания има договор за посредничество при продажбата на тока, който произвежда, на енергийната борса, и той трябва да бъде прекратен. Не спомена обаче, че договорът е с фирма, свързана с Христо Ковачки.

"Общината съдейства за източването на това дружество с абсолютната липса на реакция", добави бившият омбудсман.

Фандъкова отговори, че има план за стабилизирането на "Топлофикация", а писмото, изнесено от Манолова, е регулярно.

"Манолова продължава да прави кампания с непрекъснато вадене на някакви листа, затваряне на пликове и не дава нито един конкретен отговор. Това са регулярни писма, които получаваме всяка година от "Булгаргаз" - дружество, което продължава да рекетира "Топлофикация", и не знам защо Манолова го защитава. "Булгаргаз" е наложил рекетьорски условия на "Топлофикация" и няма как да не се трупат задължения", каза Фандъкова. Добави, че по нейно настояване са приети законови промени, които вече позволяват на "Топлофикация" да купува газ от други доставчици на "по-ниски цени". През годините ръководството на общината се е оплаквало не веднъж от условията, наложени от държавния газов доставчик на общинското енергийно дружество.

Фандъкова припомни, че голяма част от дълга на "Топлофикация" беше натрупан по времето, когато дружеството беше държавно (при правителството на Сергей Станишев). Тя нарече Манолова "лице на това управление" заради факта, че по това време е била депутат.

Кой колко пари и билборда има

Манолова обяви още, че води "скромна кампания", а 20 000 лева от парите за нея плюс наема на няколко зали е осигурила от личните си средства. В регистъра на Сметната палата за даренията са посочени само 15 000 лева банков заем, с които Манолова е финансирала кампанията си. 10 000 лева е дарили членът на инициативния комитет за издигането ѝ Мартин Захариев, а 9500 лева друг член - Веска Волева. Общо даренията за кампанията на Манолова, според данните на Сметната палата, са около 55 000 лева.

Манолова твърди, че не плаща за предизборни билбордове. Имало 9 такива в София, поставени от Движение България на гражданите (ДБГ), а ГЕРБ имало 1200 на различни кандидати плюс 25 лично на Фандъкова.

Настоящият кмет и кандидат за нов мандат каза, че Манолова трябва да излезе и да каже кой плаща кампанията и нейните билбордове. Добави, че плакатите на ГЕРБ в София са общо над 1200, но нейните са 20 -30. Кампанията ѝ пък се финансира от ГЕРБ и СДС и отчетите пред Сметната палата ще покажат колко пари са дадени за това и за какво са изхарчени.

По повод обвиненията към премиера Бойко Борисов, че прави нерегламентирано предизборна кампания като вози кандидати за кметове на ГЕРБ в джипа си, Фандъкова отговори: "Не се возя в джипове. Шофирам собствената си кола. Говоря си с Борисов, защото съм част от ръководството на ГЕРБ, но не сме коментирали конкретно моята кампания".

mediapool.bg