Кламер БГ - Новини: Фандъкова върна плана на Борисовата градина на поправителен

Фандъкова върна плана на Борисовата градина на поправителен

България

|
Пет, 21 Юни 2019г. 14:57ч.
Фандъкова върна плана на Борисовата градина на поправителен

Подробният устройствен план на Борисовата градина, който предизвика доста дискусии в последните седмици, вероятно ще бъде преработен и подложен на ново обществено обсъждане. Документът реално беше върнат на поправителен от кмета на София Йорданка Фандъкова, която в петък обяви официалното си становище по документа.

Този развой на събитията беше очакван при положение, че и Фандъкова, и председателят на общинския съвет Елен Герджиков критикуваха някои от решенията, предложени в плана, изготвен от "Ковачев архитекти".

В момента Борисовата градина няма устройствен план, а процедурата по изработването му тече от няколко години. В началото на месеца беше първото официално публично представяне на документа, а приемането на становища по него приключи през седмица. Такива са подадени от стотици граждани и организации, както и от кметовете на районите "Средец" и "Лозенец".

Имотният проблем

От становището на кмета Фандкова става ясно, че общината ще търси и някакво решение за основния проблем на парка - наличието на терени с различна собственост в него, включително и частна. Кметът ще иска общинският съвет да извади от дружеството "Софийски имоти" четири терена, които в момента то управлява.

Става въпрос за Трите дансинга, където се намира заведението "Маймунарника", теренът, където през миналия век е имало криви огледала (сега автокъща "Капитолия"), както и бившата велописта и водния канал с лодки (там е ресторантът "Веселото село"). Те се даваха под наем от "Софийски имоти", които трябваше да прекратят договорите с наемателите. Собствениците на автокъщата "Капитолия" обжалваха прекратяването на контракта. "Софийски имоти" е спечелила делото на първа инстанция. Частна обаче е сградата на терена на "Капитолия".

Освен нея от частни фирми се контролират и големи имоти като къпалнята "Мария Луиза", Летния театър, имот в Дендрариума. Те не се посочват в становището на Фандъкова. "Заданието на плана показва ясната политическа воля за запазване на парка и законовото спиране на всякакви инвестиционни намерения от страна на собственици на частни обекти, придобити в периода 1997 – 2005 г. Замените и продажбите на държавни и общински имоти на територията на парка във времето на прехода са тежко наследство, с което трябва да се справим по законов ред, така че да гарантираме целостта на парка и да го освободим от несвойствени дейности", пише Фандъкова.

Тя добавя, че въз основана на анализ на собствеността се установени неточности в кадастралните регистри, които са използвани от проектанта. "Поради тази причина възлагам изготвяне на правен анализ на собствеността, който да изследва съществуващите актове за общинска и за държавна собственост и те да бъдат отразени коректно в подробния устройствен план. За имотите, които са маркирани като "неустановена собственост" в проекта, Столична община разполага с актове за общинска собственост", пише Фандъкова.

Без нови строежи

Очаквано, в становището си Фандъкова се обявява срещу най-спорните предложения на проектантите по отношение на бъдещето на най-големия парк в София. Кметът е срещу възстановяването на съществувалото някога Климатично училище. Според плана сградата трябва да бъде наново построена на имот до къпалнята "Мария Луиза", но управляващите от ГЕРБ вече се обявиха срещу това предложение. "Теренът да бъде запазен като част от зелената система на Борисовата градина", иска Фандъкова.

Тя смята, че конната база и базата на "Спортна София" трябва да запазят местата си, "като не съм съгласна с предложението да се местят на нови терени в парка". "Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители", пише в становището.

Фандъкова е срещу ново строителство на сгради за създаване на "Музей за зелена памет" на мястото на автокъща "Капитолия". Подкрепя обаче предложението за изграждане на подземен паркинг под съществуващия в момента терен на автокъщата, но без да се допускат автомобили в Борисовата градина.

Според кмета трябва да се разгледа възможността в съществуваща в момента малка сградата на терена на "Капитолия" да бъде възстановен атракционът "Кривите огледала"."Автокъща "Капитолия" да бъде премахната от Борисовата градина", заявява кметът. Същото предлагат и проектантите на плана.

Очаквано Фандъкова е и срещу предложението да се възстанови бившият ресторант "Тенекиите", който се намира на границата на парка откъм кв. "Лозенец". Срещу това се обяви и районният кмет Любомир Дреков, а проектантите обясниха, че са отредили терена за застрояване, тъй като за това има издадени документи от районната администрация. Те обаче вероятно са изтекли.

Кметът е срещу изграждането на нови паркови оси при Обелиска и от стадион "Юнак" към Розариума. Тя настоява в специфичните правила и норми "да се опишат ясно допустимите дейности за реконструкция и ремонт на съществуващите спортни съоръжения". "Те трябва да бъдат запазени като обществена база за спорт, като не се допуска увеличаване на съществуващата застроена площ", смята кметът. Наскоро министърът на спорта Красен Кралев отново заяви, че трябва да се позволи изграждането на нов стадион на мястото на "Българска армия", който се ползва от частен футболен клуб - ЦСКА, но обяви, че за национален стадион ще се търси ново място.

От плана по искане на Фандъкова се очаква да отпадне и идеята за атракционна железница при гара "Пионер".

По-добър достъп

Кметът има и забележки по предложенията за достъп до парка. Според нея не трябва да има пешеходен подлез на кръстовището между булевардите "Драган Цанков" и "Христо и Евлоги Георгиеви". Фандъкова предлага да се "предложи вариант за широко и безопасно пешеходно преминаване на ниво терен между Борисовата градина и градската територия". Вместо предвидените пасарелки да се предвидят "по-широки и съвременни преминавания с подходящи наклони, за да се осигури както преминаване на пешеходци и велосипеди, така и пространствена връзка на територията на Борисовата градина с околните квартали".

В становището се иска още подобряване на структурата на веломрежата в парка на местата на връзка с околните територии. Целта е да се осигури лесен достъп до парка с велосипеди и в същото време се осигури безопасността на пешеходците.

По предложение на жители на "Дианабад" ще се "прецени възможността за разширяване на обхвата на плана, като се присъедини и територията около река Аджибарица, граничеща с парка". В момента тази територия макар и физически да е в парка, не предмет на неговия план.

mediapool.bg