Кламер БГ - Новини: Учители не получавали договорените бонуси

Учители не получавали договорените бонуси

България

|
Вт, 02 Юни 2020г. 13:40ч.
Учители не получавали договорените бонуси

Учители не получават договорените бонуси за 24 май, лекторски часове и други допълнителни плащания. Това показва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Профсъюзът е направил анкета, в която са участвали 5000 заети в училища и детски градини.Според резултатите половината от тях не са получават договорените допълнителни плащания, съобщиха от синдиката.

От профсъюза припомнят, че синдикатите и образователното министерство са се договорили, че във времето на дистанционното обучение възнагражденията и допълнителните плащания на учителите са гарантирани.

"За съжаление на българските учители, много директори и началници на регионални управления не са създали организация да се изпълни разпореждането на МОН за плащанията към работещите в системата на средното образование", казват от синдиката.

Анкетата установи, че на 56.4% от учителите в училищата не са изплатени лекторски часове, на 8.5% са частично изплатени и на 30.9% са напълно изплатени.

Едва около една трета от учителите са получили традиционния бонус за 24 май. Малко над 23 на сто са получили част от парите, а на 45% от участвалите в анкетата бонусът не е изплатен.

В детските градини над 80 на сто от учителите не са получили още допълнителното възнаграждение за 24 май. Други 11.1% са взели част от сумата, а тя е изплатена напълно само на 8.2 на сто от анкетираните.

49.4% от учителите в страната отговарят, че не са им изплатени допълнителни плащания, а останалите 50.6% са получили договореното в КТД.

Синдикатът е проучвал и какъв е делът на учителите с изчерпан годишен отпуск заради затварянето на детските градини и въвеждането на дистанционно обучение за училищата. Според изследването общо в училищата 8.8% от работещите са с изчерпан вече платен годишен отпуск. За почти всички преподаватели дистанционното обучение на практика се признаваше изцяло за работно време и много по-малко от работещите в училищата бяха принудени да ползват платен отпуск заради ограниченията в епидемията от коронавирус.

Очаквано по-голям е делът на преподавателите с изчерпан отпуск в градините, които бяха напълно затворени от 16 март до края на май. При тях 35.7% са с изчерпан годишен отпуск, а останалите 64.3% все още имат някакъв резерв. При непедагогическия персонал в детските градини 22.7% от служителите са с изчерпан платен отпуск.

Синдикатът е препоръчал на регионалните си структури да започнат своевременни преговори за подписване на анекси към общински договори с 20 дни допълнителен платен отпуск за работещите в предучилищното образование педагогически специалисти. Тази хипотеза ще бъде разгледана и при подписването на новия отраслов колективен трудов договор. Допълнителна платена почивка вече беше договорена за непедагогическия персонал в градините.

mediapool.bg