Кламер БГ - Новини: Учениците ще завършат годината от вкъщи

Учениците ще завършат годината от вкъщи

България

|
Ср, 29 Апр 2020г. 16:57ч.
Учениците ще завършат годината от вкъщи

Учебната година за всички ученици ще приключи дистанционно с уроци от вкъщи. Учениците ще се върнат в клас само за задължителните изпити. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката след обсъждане на въпроса с представители на директорите, учителските синдикати и родители. На нея са обсъждани само изпитите за гимназия и материте в края на средното образование. В следващите дни предстои да се вземе решение дали и как ще се провеждат изпитите за национално външно оценяване след VII и X клас. Те са задължителни за учениците, но малка част от тях ги използват, за да кандидатстват в други училища.

Решение за това кога и как да се отворят детските градини още няма.

По-рано през деня първо шефът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че масово отваряне на училищата до края на тази година няма да има, а единствено в "края на май ще се даде възможност да се проведат изпитите за VII клас и матурите".

По-късно темата беше обсъждана и от министъра на образованието Красимир Вълчев, синдикати, директори и родители.

След срещата от Съюза на работодателите народната просвета обявиха, че се е стигнало до общото мнение, че отваряне на училищата за физическо провеждане на часове в класните стаи до края на годината няма да има, а учениците ще се върнат в училищата само за изпитите след VII и XII клас. В съобщението на образователното министерство не се посочва изрично за кои изпити ще

В неделя премиерът Бойко Борисов обясни, че може в клас да се върнат само седмокласниците и дванадесетокласниците, на които им предстоят важни изпити. Това предизвика смут в системата и недоволство от страна на родители и преподаватели. Започнаха и консултации и допитвания за мнението на засегнатите.

Изпитите ще са през юни

На срещата в срядата се е стигнало до решението матурите да са през първата седмица на юни. Изпитите са два – по български език и литература и по предмет по избор. Още преди няколко седмици от образователното министерство обявиха, че изпитите ще бъдат отложени заради извънредното положение и преминаването към дистанционно обучение. Коментираните до момента дати бяха 30 май и 1 юни при първоначално определени дати за изпитите 20 и 22 май.

Дванадесетокласниците, които искат, ще могат да се явят на изпити за повишаване на оценките по предмети. Това ще стане преди самите изпити.

Изпитите за гимназия след VII клас вероятно ще са през третата седмица на юни. Първоначално те трябваше да са на 9 и 11 юни. След това беше обявено отлагане евентуално за 13 и 15 юни, а сега се предполага ново такова. Изпитите са по български език и литература и по математика.

Преди тестовете учениците, които искат, ще имат възможност да отидат на консултации при учителите по съответните предмети.

Все още не е ясно кои теми ще отпаднат от материалите за изпитите. Организацията им щяла да се обсъжда следващата седмица. Те трябвало да се направят при спазване на мерките за спазване на дистанция, дезинфекция и т.н.

Във вторник от един от учителските синдикати предупредиха, че може да се стигне до недостиг на квестори за препитванията, тъй като се очаква преподаватели да се откажат да участват в организацията им.

Летни занимални за малките

След срещата в сряда беше обявено още, че през лятото ще се организират занимални за учениците от През летните месеци да бъде създадена възможност за организирана лятна занималня за учениците от I до IV клас. Тя няма да е задължителна, а ще е възможност за родителите да осигурят занимания за децата си през лятото вместо да търсят кой да ги гледа, докато училищата почиват. Още повече, че част от родителите вероятно ще са останали без платен отпуск за лятото, тъй като се е наложило да го ползват по време на извънредното положение, в което децата учат от вкъщи.

Все още няма решение за това кога и как да бъдат отворени детските градини и яслите. Такова щяло да се вземе, след като образователното министерство направи представително социологическо проучване за нагласите по темата. Очаква се обаче и забавчките да останат отворени през цялото лято. Традиционно част от тях затварят за месец през юли и август или се организират сборни групи.

mediapool.bg