Кламер БГ - Новини: Участието на български военни в мисии зад граница струва над 20 млн. лева годишно

Участието на български военни в мисии зад граница струва над 20 млн. лева годишно

България

|
Пет, 17 Ян 2020г. 14:00ч.
Участието на български военни в мисии зад граница струва над 20 млн. лева годишно

Финансовите средства за участие на български военнослужещи в мисии и операции зад граница съвсем не са милиард, а 20 932 400 лева за 2019 г., съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той посочи, че във времето назад издръжката на българските контингенти е била 32 млн. лева за 2014 г., по 11 млн. за 2015 г. и 2016 г., 12 млн. лева за 2017 г. и 16 млн. лева за 2018 г.

Министърът посочи, че България участва в мисия за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан с до 160 военнослужещи, сред които група за електронно разузнаване, рота за охрана на летището в Кандахар, екип от съветници за обучение на афганистанската национална армия и щабни офицери.

Срокът на всяка мисия в Афганистан е шест месеца. Издръжката на българските военнослужещи там струва около 14 млн. лева.

Страната ни участва с до 26 военнослужещи в операцията на KFOR в Косово, което струва 1 915 400 лева на страната ни, и с до 11 военнослужещи във военна операция на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтея", средствата за които са 1 343 700 лева.

Двама български щабни офицери са на мисия в Ирак за съветване, обучение и реформи в сектор отбрана и сигурност на иракската армия, участваме с медицински екип от четирима военнослужещи в тренировъчна мисия на ЕС в Мали и с петима военнослужещи в наблюдателна мисия на ЕС в Грузия.

България участва с един офицер във военноморска операция на ЕС за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия и с един щабен офицер във военноморска операция на ЕС в централната част на Средиземно море "София".

Каракачанов коментира, че Афганистан от много години е едно от основните огнища на радикален ислям и тероризъм. Ситуацията в Афганистан не може да ни е безразлична, защото не малка част от тези нелегални емигранти, които се опитват да преминават европейската граница, са точно от Афганистан, каза той в отговор на въпрос на Павел Шопов ("Атака") в рамките на парламентарния контрол.

Косово буквално е на българската етническа граница. Същото е и в Босна, посочи той. Присъствието на нашите военнослужещи там е абсолютно оправдано, смята военният министър.

Според него по този начин българските военнослужещи се подготвят да реагират адекватно при проява на подобни проблеми и създават контакти, чрез които да получават информация за предотвратяване на рискове и заплахи за националната ни сигурност.

mediapool.bg