Кламер БГ - Новини: Разговорите за партийните субсидии продължават, ДДС няма да се пипа

Разговорите за партийните субсидии продължават, ДДС няма да се пипа

България

|
Вт, 25 Юни 2019г. 13:36ч.
Разговорите за партийните субсидии продължават, ДДС няма да се пипа

След днешните преговори – нови преговори. Това се разбраха ГЕРБ и „Обединените патриоти“ след около 90-минутна среща, на която управляващите трябваше да обсъдят различията си по въпроса с драстичното орязване на партийните субсидии. Окончателните промени във финансирането на партиите щели да бъдат приети преди началото на лятната ваканция на депутатите, уверяват управляващите.

"Обединихме се около една обща позиция, че по въпроса с партийните субсидии не трябва да се действа припряно и е редно да бъде подложен на по- мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента и не само", каза лидерът на участващата във властта НФСБ Валери Симеонов след коалиционния съвет.

Управляващите били единодушни и за друго - че финансирането на партиите трябва да бъде намалено. "Очакванията на обществото са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии“, добави Симеонов. Премиерът Борисов побърза да подчертае, че партията му продължава да стои зад предложението за 1 лев на глас. НФСБ и ВМРО обаче засега са против това предложение.

Консултациите по темата с колко и как да се намалят субсидиите щели да започнат още тази седмица. Консенсусното решение за финансирането щяло да бъде подложено на окончателно гласуване до 1 август, когато парламентът излиза във ваканция, "за да не бъдем упреквани, че умишлено отлагаме въпроса за субсидиите", обясни лидерът на НФСБ.

Намаляването на субсидиите от 11 на 1 лев на глас, което предизвика напрежение в управляващата коалиция, беше предложено в началото на юни от премиера Бойко Борисов и модифицирано от ДПС с разрешаване на "даренията" от частни бизнес. Новият хибриден модел на ГЕРБ и Движението трябваше да бъде окончателно гласувано в парламента миналата седмица, но то беше отложено с процедурни хватки именно заради напрежение в управляващата коалиция.

Формалното обяснение беше липса на доклад от бюджетната комисия. То обаче не е особено убедително, защото по време на заседанието на комисията документът беше готов. Поводът за забавянето на гласуването бе недоволството на коалиционния партньор на ГЕРБ – НФСБ, че ГЕРБ са водили разговори и са се договорили с ДПС, но не са обсъдили намеренията си с участващите във властта "Обединени патриоти".

ДДС няма да се пипа до края на мандата

След днешната среща Борисов се извини, че не съгласувал предварително темата с коалиционните си партньори. От думите му се разбра още, че няма да има намаляване на ДДС нито на книгите, нито на лекарствата, нито на хляба. Причината - в коалиционното споразумение на управляващите е записано, че до края на мандата данъците няма да се променят. "Затова по тази тема няма да дебатираме повече", каза Борисов. Предложения за данъчни промени бяха внесени от ДПС и БСП, а Борисов одобри идеята за нулево ДДС върху книгите.

ГЕРБ и "Обединените патриоти" щели да се срещнат пак до края на другия месец, но не заради субсидиите, а за да направят преглед на изпълненото от управляващата коалиция през изминалите 2 години.

Кой с какви нагласи отиде на коалиционния съвет

Управляващите се събираха с привидно коренно различни позиции по темата дали субсидията трябва да бъде намалявана на 1 лев. В петък, след отлагането на гласуването, премиерът Бойко Борисов обяви, че докрай ще отстоява намаляването именно 1 лев. Според правосъдният министър Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче след консултациите между партиите във властта "вероятно би могло да възникне и модификация на това становище".

От "Обединени патриоти" единствено "Атака" подкрепя идеята за лев на действителен глас, но дори лидерът й Волен Сидеров има условие – би подкрепил орязването, ако има безплатни медийни пакети по време на предизборните кампании. Трябва да се удовлетвори мнението на гражданите за премахване или намаляване на субсидиите, каза във вторник Десислав Чуколов, които участва в коалиционния съвет, защото Сидеров е на посещение в Москва.

От думите му се разбра, че "Атака" има резерви и към идеята бизнеса да може да финансира партии. "Това със спонсорствата не става - когато например се гласува закон, сигурно трябва да излизам на трибуната и да чета "този закон е с любезното съдействие на еди-кой си". Трябва да се урегулират добре нещата, да се изчисти политическата система от всякакви съмнения. И да се удовлетвори мнението на гражданите да се премахнат или намалят субсидиите", заяви Чуколов.

Миналата седмица ВМРО и НФСБ се срещнали и установили, че са против толкова драстично намаляване на субсидията. Засега двете партии държат на тази си позиция.

Любопитното е, че Симеонов, който стана повод за отлагането на окончателното гласуване, беше предложил почти същата идея като тази на ГЕРБ и ДПС - той също искаше партиите да се финансират от бизнеса, но предлагаше да има таван на даренията – 8 млн. лева годишно за дадена партия.

Още след като Борисов неочаквано се сети за резултатите от провелия се преди 2 години референдум на "Шоуто на Слави", Симеонов каза, че би подкрепил 1 лев на глас, ако отпадне забраната за финансиране от фирми. Сега изглежда е променил мнението си. В петък лидерът на НФСБ обяви, че ГЕРБ е влязла в коалиция с ДПС, а предложеното финансиране – 1 лев субсидия и безлимитни дарения от бизнеса, може “да доведе до ликвидиране на многопартийната демокрация в България".

На влизане на днешния коалиционен съвет Симеонов дори каза, че е възможно е различията между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ по темата за финансирането на партиите да повлияят по някакъв начин на управляващата коалиция.

Какво следва

След като приемането на намаляването на субсидиите беше отложено, депутати заговориха, че промяната няма да бъде окончателно приета, както стана с промените в правилника на парламента, които предвиждаха отсъстващите депутати да не получават заплати. Според БСП точката за намаляването няма да бъде подложена на гласуване, защото нито една от партиите в действителност не иска подобно драстично орязване на субсидиите и това е просто игра на популизъм. Управляващите обаче са категорични, че поправки за субсидиите ще има преди лятната ваканция на депутатите.

Въпреки решението разговорите по темата да продължат, е възможно управаляващите да не стигнат до консенсусен вариант. Тогава всяка партия от мнозинството щяла "гласува по съвест", обясниха депутати от ГЕРБ пред Mediapool. Ако се стигне до такъв развой, намаляването на субсидията на 1 лев най-вероятно няма да мине, освен ако депутатите от някоя от партиите в парламента не реши да не се регистрира в началото на заседанието. Единствено ГЕРБ се придържа твърдо към идеята за такова драстично намаляване. Останалите партии имат различни резерви по предложението.

ДПС, която стигна до консенсус с ГЕРБ за външното финансиране на партиите, ще продължи да настоява или да няма никакви субсидии или те да останат 11 лева на глас. От Движението продължават да повтарят, че финансирането от бизнеса, което самите те предложиха, ще постави париите в зависимост. Твърдят, че не искали да се стига до това, но били принудени, за да може все пак формациите да се издържат. В неделя Йордан Цонев обяви, че приоритет на партията щяло да е запазването на сегашното държавно финансиране.

БСП също е против идеята за 1 лев на глас. И те, и Движението настояваха преди каквото и да е гласуване да се проведе дебат, какъвто явно все пак ще има.

mediapool.bg