Кламер БГ - Новини: Управляващите с нов опит да отменят машинното гласуване

Управляващите с нов опит да отменят машинното гласуване

България

|
Пон, 15 Юли 2019г. 16:54ч.
Управляващите с нов опит да отменят машинното гласуване

Депутатите се събират на извънредно във вторник заради втория опит на управляващата коалиция да премахне машинното гласуване за парламентарните и местните избори. В петък опозицията, която се обяви срещу поправките, успя да провали кворума на заседанието на парламента.

Очаква се този път управляващото мнозинство да събере необходимите 121 депутати, за да започне работата на парламента, независимо дали БСП и ДПС ще бойкотират заседанието. ГЕРБ и "Обединени патриоти" вече били "стегнали" редиците си – те са предупредили депутатите си да са в парламента за началото на заседанието. Независимо от растящото напрежение в ОП след решението на ВМРО и НФСБ да "детронират" Волен Сидеров от лидерската позиция на "патриотичната" група, "Атака" трябва да участва в кворума.

Управляващите разчитат и на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който често помага при осигуряването на кворума и при гласуването на спорни поправки. Вероятно социалистите няма да се регистрират в началото на работния ден, а ДПС ще решат дали да участват в заседанието точно преди началото му.

Аргументите "за" и "против"

Сегашният Изборен кодекс предвижда на предстоящите местни избори да се използват 6000 устройства за машинно гласуване, а след това - в страната да се гласува само с машини. Тези текстове бяха приети само преди няколко месеца по идея на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ.

Миналата седмица ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" решиха да ревизират закона, мотивирайки се с "тревожния" анализ на ЦИК който беше особено критичен към машинното гласуване на отминалия евровот. През май машини имаше в 3000 секции, а в протоколите при над 1000 машини бяха отчетени грешки. Анализът посочваше, че гласуването с машини е скъпо, води до грешки в протоколите, не е предпочитано от избирателите и има риск да изкриви резултата при по-сложни избори като местните.

При представянето на идеята за отмяна на машинния вот ГЕРБ обяви, че ДПС ще подкрепи премахването на машините, но след ден ДПС публично поиска устройствата да останат. Движението дори настоя да се въведе и машинно броене на бюлетините. ДПС подчерта, че държи на своята идея да има машини в половината от избирателните секции.

БСП смята, че на местните избори машинното гласуване е още по-нужно. И ДПС, и социалистите подозират, че вотът с устройства на евроизборите е умишлено саботиран, но от ЦИК отричат подобни обвинения.

Ще се отвори ли "кутията на Пандора"

При обявяването на идеята за отмяна на машинното гласуване ГЕРБ увери, че няма да се пипа "основното тяло" на изборния закон, защото то е "кутията на Пандора". Въпросът е дали ще променят текстовете само за машинното гласуване или поводът ще се използва за мащабна промяна.

Изглежда опозицията има намерение да внесе и други поправки. Социалистите вероятно ще поискат да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, ще имат и предложения за усъвършенстване на машинно гласуване, както и видео наблюдение в секциите.

ДПС също направи заявки, че между двете четения ще внесат поправки извън преходните и заключителни разпоредби на закона. Искат държавата да купи машините за гласуване, които досега винаги са били наемани. Друго искане е "Информационно обслужване" да изработи софтуера за устройствата и да има държавен орган, който да отговаря за одита на машините. Вероятно ще се поиска не само гласуването с устройства да се запази, ни и да се въведе машинно броене на хартиените бюлетини.

mediapool.bg