Кламер БГ - Новини: Ударно се одобряват Натура зони заради наказанията от ЕК

Ударно се одобряват Натура зони заради наказанията от ЕК

България

|
Пет, 23 Окт 2020г. 14:48ч.
Ударно се одобряват Натура зони заради наказанията от ЕК

След наказателните процедури на Европейската комисия срещу България заради това, че не полага усилия да опази защитените видове в зоните от европейската екомрежа "Натура 2000", екомиинстерството е удвоило одобрените като такива защитени зони. Това стана ясно от отговор на екоминистъра Емил Димитров на парламентарно питане в петък.

От януари досега са определени 120 такива зони, информира той и общо одобрените като такива са 234 територии от 341 попадащи под защитата на екомрежата. В началото на юли Брюксел предупреди страната ни, че ако до три месеца не предприеме мерки за адекватна защита на биоразнообразието, ще бъде дадена на Съда на ЕС. Причината бе, че макар през 2007 г. България да е определила защитените зони от "Натура 2000", все още за 207 зони за местообитанията няма издадени финални актове за обявяване.

Тогава от МОСВ обявиха, че за защита на тези зони са подготвени и поправки в Закона за биологичното разнообразие, които се намират между първо и второ четене в парламента. След протести на природозащитници, според които поправките отслабват всъщност защитата на редките видове, този проект бе оттеглен.

Според Димитров това, че България е уверила Брюксел, че ще приеме тези поправки до края на юли, а изменението на закона все още не е факт, поставя страната в неблагоприятна позиция.

МОСВ работи на много силни обороти, но то не може да свърши всичко, то не може да приеме този закон, коментира екоминистърът. Очаквам Законът за биологичното разнообразие да се приеме и в най-бърз порядък ние да почнем да приемаме всички необходими дейности, а не да се чака следващия парламент, защото тогава може би ще е късно, каза още министърът.

mediapool.bg