Кламер БГ - Новини: Тръгна тол системата

Тръгна тол системата

България

|
Нед, 01 Март 2020г. 11:55ч.
Тръгна тол системата

От 1 март влезе в сила тол таксуването за тежкотоварните превози по 3115 км магистрали и първокласни пътища. Всички тежкотоварни камиони над 3.5 тона и автобуси трябва да бъдат снабдени с един от трите варианта за отчитане - маршрутни карти, бордови устройства и GPS-тракери.

Заради липсата на готовност превозвачите получиха от премиера Бойко Борисов гратисен период до 27-и март, в който трябва да се снабдят с предпочетеното от тях устройство. Дотогава могат да попълват маршрутни карти, които са по-подходящи за транзитните превози.

Над 3 200 маршрутни карти са купени към 10 часа в неделя след старта на тол системата, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с проф. Олег Асенов от Агенция "Пътна инфраструктура" провериха старта на тол системата на ГКПП Калотина.

От раздадените 15 хиляди бордови устройства 13 500 са активирани веднага след 5 часа тази сутрин.

"Ситуацията е спокойна, трафикът е интензивен и чисто технчиески тол системата работи гладко", обясни Нанков. Той подчерта, че на гранично-пропускателните пунктове в страната има служители на тол упавлението, които при необходимост са готови да съдействат на шофьорите за закупуването и попълването на маршрутните карти. По думите му, попълването на такава карта отнема не повече от 4 - 5 минути.

Николай Нанков обясни, че тол такса ще се заплаща за преминаване по автомагистрали и първи клас пътища в страната, а тарифата у нас е най-ниската в Европа. Той даде пример с таксите в Сърбия, където от Калотина до унгарската граница най-масовият тежкотоварен транспорт заплаща около 90 евро, а у нас от Калотина до Капитан Андреево – около 20 евро.

По повод редуцирането на обхвата на тол системата и цените, Нанков беше категоричен, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отговорно във всяка политика и не може да оказва свръх тежест върху даден сегмент от икономическия живот на страната, защото това би рефлектирало макар и минимално върху всички останали стоки и услуги.

Заместник-министърът подчерта още, че с превозваческия бранш са се договорили и те са поели ангажимент, ако не бъдат постигнати заложените приходи, 3 месеца от старта на тол системата да бъдат индексирани цените и обхвата на пътищата.

"Тол системата стартира и функционира нормално. Издаването на маршрутни карти отнема между 2 и 3 минути и не затруднява обработката на тежкотоварните автомобили. Стартирали сме т.нар. "бял списък" с валидни бордови устройства, които към момента са 14 000. Следващата седмица очакваме сключени договори и добавяне към този списък на устройства за таксуване на базата на джипиес тракери. Всеки ден този списък ще се увеличава. Трите метода на таксуване работят", обясни Олег Асенов от АПИ.

В първите дни от старта на системата контролът за платени тол такси ще се осъществява на терен чрез 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. Инспекторите ще помагат на шофьорите, като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са големите бензиностанции.

Тол таксите за изминаване на 1 км са определени в съответствие с масата на пътното превозно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За масовия тежкотоварен превоз – камионите от 3.5 т до 12 т, тарифите са между 3 ст. и 7 ст. на километър, а за автобусите – от 1 ст. до 4 ст. на километър.

За превозните средства над 3.5 т, използващи като единствен източник алтернативни горива, тол таксата ще е в размер на 50% от стойността, определена за съответния вид автомобили с екокатегория ЕВРО VI, EEV.

В момента шофьорите мога да се таксуват с маршрутни карти, които да закупят от сайта "БГ ТОЛ", както и от 500 терминала на самообслужване по протежение на пътната мрежа, както и от бензиностанции, и от партньорската мрежа на националните доставчици на услуги.

Създадена е необходимата организация на всички ГКПП в страната, като на всеки входен коридор за проверка има информационна табела, която да подсказват къде и на какво разстояние е най-близкото място за продажба на маршрутна карта и къде шофьорите могат да получат консултация", съобщи

Асенов.

mediapool.bg