Кламер БГ - Новини: Тръгва бърз избор на нови в КЕВР в условия на променящи се критерии

Тръгва бърз избор на нови в КЕВР в условия на променящи се критерии

България

|
Четв, 20 Ян 2022г. 15:07ч.
Тръгва бърз избор на нови в КЕВР в условия на променящи се критерии

Иван Иванов беше близо седем години начело на регулатора, който взема най-неприятните за потребителите решения, сн. БГНЕС

Парламентарната енергийна комисия прие правилата за скоростен избор на нови председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на мястото на Иван Иванов и Евгения Харитонова, чиито мандати са изтекли още през 2020 г. В същото време управляващото мнозинство прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, които намаляват състава на енергийния регулатор от девет на петима членове и разширяват критериите за избор на нови комисари.

Това стана на заседание, което в четвъртък бе изместено с три часа по-рано спрямо първоначално обявеното и така на него реално бяха само членовете, което доведе до критиките на ГЕРБ, че не са успели да се включат представители на регулатора, на граждански и бизнес организации. Росица Кирова от ГЕРБ предложи решението за пълна промяна на КЕВР да се вземе след задълбочен анализ за дейността на регулатора, но предложението й дори не бе гласувано

Представителите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" не обърнаха внимание на предупрежденията на опозицията, че стартирайки едновременно законовите промени и избора на двама членове, ще се получи така, че процедурата ще се провежда по сега действащите законови изисквания, които в същото време ще се променят. Тъй като само пет са дните за номинация на двамата кандидати, има опасност в комисията да се изслушват претенденти, които не отговарят на действащите изисквания, заявиха Делян Добрев и Росица Кирова от ГЕРБ.

Добрев предложи срокът за номинации да е 14 дни, за да може да се приемат поправките в закона, а Кирова поиска направо да не се гласува откриването на избора на нови шеф и член на КЕВР. И двете предложения бяха отхвърлени от мнозинството, което даде за пример, че при избора на Иван Иванов през 2015 г. срокът за издигане на кандидатури е бил седем дни..

Според Добрев гласуваните сега текстове ще позволят всички бъдещи решения да се вземат от новоизбраните двама членове на комисията и целта е възможно най-бързо да бъдат отменени решенията на комисията от последните дни на 2021 г. и първия ден на новата година – за забраната на пазарните обединения на балансиращите групи и за намаляване на премията за производителите на ток от възобновяема енергия.

На ход е пленарната зала

И процедурата за избор на шеф и член на КЕВР, и законовите поправки за съкращаване състава на комисията и разширяване на критериите за влизане в нея подлежат на одобрение в пленарна зала, където също се очакват спорове като днешните. Това за старта на процедурата на двамата нови в регулатора може да бъде прието още в петък, което означава, че е възможно още идната сряда да са ясни претендентите за поста на Иванов и Харитонова. Другият вариант е да се гласува в зала в сряда, което отваря прозореца за номинации до 1 февруари, но най-вероятно ще се гласува по най-бързия начин, за да може да влязат новите хора в КЕВР максимално скоро.

Предстои да се види дали депутате ще успеят да приемат на две четения поправките за намаляване състава от девет на петима членове и разширяване на критериите за комисарите. Заложено е номинираните вече да имат петгодишен опит не само в енергийния и водния сектор и научно-изследователските среди (както беше в случая с Иван Иванов), но и да са експерти от дружества, предлагали финансови и банкови услуги за енергийния сектор, както и работили в концесионери на енергийни ресурси и в европейски дружества и институции.

Разширяването на обхвата на критериите накара опозицията да критикува управляващите, че правят това заради конкретни кандидати. В отговор пък управляващите ги обвиниха, че досега в КЕВР е имало партийни квоти.

От ДПС веднага опонираха с въпрос – ако досега комисарите са били партийни назначения, след като са били издигани от парламентарно представените сили, как новите управляващи ще номинират кандидатите си, при положение, че те се предлагат от депутати и парламентарни групи. "Ние сме тук да правим политики, вие искате да минем от политическото измерение вероятно към друго – а такова е само бизнес измерението", коментира Станислав Анастасов от ДПС.

Движението попита БСП защо иска да сменя досегашния си комисар в областта на ВиК – Димитър Кочков, който има добра репутация и се оценява като качествен експерт, и са се съгласили на пълна промяна в регулатора. Отговор на въпроса не последва, но Драгомир Стойнев от левицата призова колегите си да се върнат към същината на проблема с изтеклите мандати на Иванов и Харитонова.

Пръстът на съдбата

Предстои да се види какви ще са номинациите за откритата сега процедура, както и как ще се действа за избора на новите при съкращаването на състава. Според приетите на първо четене днес законови поправки, при влизането им в сила се прекратяват мандатите на комисарите с юридически и икономически опит, тъй като според управляващите няма нужда от хора с такава експретиза в енергийния и воден регулатор. В момента правен комисар е Ремзи Осман от ДПС, а икономически е предложеният от ГЕРБ Георги Добрев. От енергийните комисари, които в момента са петима – включително председателят, ще отпаднат двама от сегашните с неизтекъл мандат. Те ще бъдат отстранени с жребий в парламентарната енергийна комисия. Това означава, че в урната за махане ще попаднат имената на Александър Йорданов, който е представител на "Обединените патриоти", Владко Владимиров, лична номинация на доскорошния председател на НФСБ Валери Симеонов, както и Георги Златев, който беше човекът на Христо Ковачки в комисията, но бе припознат за следващ мандат от "Воля". С неизтекъл мандат формално обаче ще са и новите попълнения в регулатора като няма изрична яснота те дали ще влизат в жребия.

Ако се гледат стриктно предложенията за корекции, излиза, че водните комисари няма да бъдат пипнати. Те са Димитър Кочков – представителят на БСП, и Пенка Трендафилова, която бе номинирана от "Воля".

Според изданието "Капитал" за наследник на Иван Иванов се готви бившият министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в служебното правителство на Георги Близнашки през лятото на 2014 г. след оставката на кабинета "Орешарски". Той бе назначен за кратко и в борда на Българската банка за развитие от служебния икономически министър Кирил Петков – днес премиер. Щонов участваше и в преговорите за съставяне на коалицията в сектора енергетика, заедно с днешния финансов министър Асен Василев. Според "Капитал" промените в критериите за състава на КЕВР се превят именно заради него, защото той пасва на новия профил за експерт в областта на финансовите услуги за енергийния сектор. Депутати посочиха, че лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова настоявала мястото на Харитонова да се заеме от бившия депутат и енергиен експерт на левицата Таско Ерменсков, чиято номинация обаче среща съпротивата на останалите партньори в коалицията. "Демократична България също се готви да предложи свой експерт за член на КЕВР, но името му засега се пази в тайна.

Новите ще са избрани до 2-3 седмици

По-рано през деня председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски от "Продължаваме промянаат" каза пред БНР, че до две-три седмици най-късно ще има нови членове на енергийния регулатор.

"Ние залагаме на експерти. Засега още тече този процес. Не залагаме на политически лица само с принадлежност към нашата коалиция", посочи Радослав Рибарски. По думите му дефиницията за компетентностите в посока и към финансов опит се разширява, защото работата на КЕВР "изисква сериозни аналитични познания", както и познания за работата на борсите.

"Всеки, който е предложен, ще бъде обсъден и ще може да представи своята визия в комисията по енергетика", заяви той и допълни, че на коалиционен съвет предстои да бъде уточнено дали ще има общи кандидатури за коалицията или партиите в нея ще издигат самостоятелно номинации.

mediapool.bg