Кламер БГ - Новини: Трима полицаи са пострадали на третото Велико народно въстание

Трима полицаи са пострадали на третото Велико народно въстание

България

|
Ср, 23 Септ 2020г. 15:59ч.
Трима полицаи са пострадали на третото Велико народно въстание

Трима полицейски служители са пострадали по време на протеста на 22 септември, обявиха от МВР. Според съобщението те са станали жертва на "групи провокатори с профил и хулиганско поведение на лица, свързани с ултраси на футболни клубове". Униформените са били замеряни с камъни, бомбички и бутилки, пишат от полицията.

Един от пострадалите служители е бил уцелен от камък в главата. Това се е случило в близост до старата сграда на парламента при паметника "Цар Освободител". Напрежението там възникна около 22 ч. в сряда. Според МВР част от организаторите на протеста са проявили "вербална агресия" срещу служителите – крещяли са по мегафони в лицата им и са се опитали да пробият полицейския кордон.

"От втори и трети ред те се опитваха да изтласкат напред други протестиращи граждани и така да предизвикат сблъсъци със служителите на реда", твърди МВР.

Другите двама пострадали служители са с по-леки наранявания, получени при опита им да спрат група протестиращи. На полицаите е оказана медицинска помощ.

Полицията продължава да работи за установяване на провокаторите, твърди МВР. "На следващ етап предстои да бъдат предприети и съответните правоохранителни мерки спрямо агресивните и хулигански прояви на тези лица", пише в съобщението.

Един мъж не е бил допуснат до протеста на 22 септември, след като у него са открити забранени предмети, пише още МВР, без да уточнява какви. Друг протестиращ е бил отведен в полицията за установяване на самоличност. Жена е била задържана заради неизпълнение на полицейско разпореждане.

76-ият ден от протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор премина под мотото "Искаме независимост от мафията". Хиляди хора се събраха в центъра на София, а протестът бе обявен като третото "Велико народно въстание".

mediapool.bg