Кламер БГ - Новини: Три осъдителни присъди за източване на железниците

Три осъдителни присъди за източване на железниците

България

|
Пон, 18 Март 2019г. 19:40ч.
Три осъдителни присъди за източване на железниците

Софийският градски съд постанови три осъдителни присъди по делото за източване с над 4.2 млн. лв. с фалшиви документи на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Бившият директор на НКЖИ и бивш зам.-министър на транспорта Антон Гинев получи 11 месеца затвор при първоначално строг режим. Бившият директор на железопътна секция в Русе Огнян Георгиев беше осъден на 2 години и 6 месеца затвор при първоначален общ режим. Най-лека присъда беше постановена на бившия депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев – 2 години условно с 5 години изпитателен срок, съобщи БГНЕС. Тримата ще трябва да заплатят и разноските по делото.

След произнасянето на присъдите адвокатите на тримата обявиха, че ще обжалват решенията пред Апелативния съд.

Аферата с източването на НКЖИ

Аферата с източването на НКЖИ и "Транспортно строителство и възстановяване" е от преди повече от 10 години. Престъпленията, за които тримата бяха обвинени, са станали в периода от 22 октомври 2007 г. до 9 октомври 2008 г., когато на власт беше тройната коалиция, начело със Сергей Станишев.

По това време Антон Гинев е генерален директор на НКЖИ. Според обвинението той е сключвал договори с предварително определени фирми в нарушение на Закона за обществените поръчки, без да обявява търгове.

Контрактите са с компаниите "Розалия ММ" ЕООД, "Триумф" ЕООД, "Енерджи груп 2003" ЕООД и "Строителство и инвестиции" ЕООД. Те са собственост на лица, за които прокуратурата твърди, че са свързани с бившия депутат от ДПС и бивш общински съветник в СОС от ГЕРБ Илия Илиев.

Те не са изпълнили дейностите, за които са били наети, но въпреки това са им били изплатени над 4.24 млн. лв. Това е ставало с помощта на документи с невярно съдържание, твърди прокуратурата.

Обвиненията срещу тримата

Бившият шеф на НКЖИ и бивш зам.-министър на транспорта Антон Гинев бе обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за НКЖИ и държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" (ДП "ТСВ") за 4 240 356 лв.

Антон Гинев беше назначен за зам.-министър на транспорта от правителството на Пламен Орешарски през 2013 г., но остана на поста и при втория кабинет на Бойко Борисов. Едва след повдигане на обвинението срещу него през 2016 г., той подаде оставка и беше освободен от поста от Борисов.

Обвинението срещу депутата от ДПС Илия Илиев бе за това, че в периода от 11 декември 2007 г. до 16 септември 2009 г. в Горна Оряховица и Русе в съучастие с шефа на НКЖИ и местните началници ги е улеснил в присвояване на чужди пари от НКЖИ и ДП "ТСВ".

Илия Илиев е обявявал стойността на строително-ремонтните работи, които трябва да се фактурират в полза на "Розалия ММ", "Енерджи груп 2003", "Строителство и инвестиции", явявал се на място и представял на служителите предварително съставени и подписани от името на дружествата фактури за претендирани работи, за които били издавани протоколи-образец 19, твърди обвинението.

Въз основа на тях на частните фирми са били преведени държавните пари, без да е свършена работата. Присвояването от 3.14 млн. лв. е квалифицирано от прокуратурата като особено тежък случай в особено големи размери.

Бившият директор на железопътна секция в Русе Огнян Георгиев бe обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери за това, че е разпоредил превеждане на 998 115 лв. на "Розалия ММ", без частната фирма да е свършила работата, за която е била наета. Нещо повече - Георгиев е знаел, че работата се извършва от работници на държавната фирма, но е разпореждал на подчинените си да подписват и съставят документи с невярно съдържание, твърди прокуратурата.

mediapool.bg