Кламер БГ - Новини: Три града на протест срещу крайморските строежи

Три града на протест срещу крайморските строежи

България

|
Пон, 01 Март 2021г. 21:35ч.
Три града на протест срещу крайморските строежи

Протести против унищожаването на природата по Черноморието заради неспазени от ГЕРБ обещания за забраната за строежи на брега на морето и куп нарушения се проведоха в понеделник вечерта в София, Пловдив и Русе. Протестиращите настояха да запазим природата си от бетона и за премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец. Протестиращите настояват също за промяна на предназначението на пясъчните дюни в защитена зона Камчия, които в момента са урбанизирана територия и попадат в частни имоти.

Организаторите на протестите са Коалиция "За да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони".

Протестът в София тръгна от паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша", откъдето започна шествие в центъра на София. Протестиращите се отправиха към сградата на Министерски съвет, след което демонстрацията продължи в посока Орлов мост, като към 20 часа протестиращите блокираха кръстовището.

Природозащитниците припомнят, че още миналото лято управляващите обещаха за приемат законова поправка за пълната забрана на строителство на брега на Черно море, но все още нищо не е направено. Няма и ново обсъждане на заповедта на защитената зона "Камчийски пясъци", която бе оттеглена от екоминистъра заради нарушения на процедурата и допускане на строежи.

"Всички искаме природа и не искаме бетон по Черноморието. Най-вече съм тук, за да подкрепя искането за мораториума върху строителството по Черноморието и за единен регистър на дюните в България, за да могат те да бъдат ефективно защитени", каза една от участничките в протеста, цитирана от БНР.

"България име голям ресурс и той е нашата природа. И не можем да оставим да бъде унищожена. И никой не иска тези огромни комплекси, не искат бетон, просто хората са затъжняли за природа, а такава не остана", коментира друг протестиращ.

Демонстрации в понеделник вечерта имаше и в Пловдив, където протестът тръгна от площад "Съединение". Малко по-рано – в 17:45 часа се събраха протестиращите в Русе, под вития мост на кея край Дунав.

Протестиращите продължават да настояват да се забранят строежите в района на Камчийски пясъци, включително в конкретни имоти, които са били обект на горските заменки по времето на кабинета "Станишев", за които Еврокомисията установи, че има държавна помощ, която трябва да бъде върната от фирмите, дали свои гори във вътрешността на страната за апетитните имоти край морето и платили жълти стотинки за това.

В поредна демонстрация ще се настоява правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци и да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост. От регионалния министър отново се иска отново да превърне тези терени, чието предназначение би сменено в подготвянето на строежите.

Според екозащитниците те отново трябва да станат горски и стопански територии.

Друго тяхно искане е в кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване. Проучване на "Зелени закон" установи, че половината дюни липсват в националната карта и има огромно разминаване на данните. Те дори поканиха министрите на околната среда и на регионалното развитие за търсене на решение на този проблем, но останаха нечути.

Протестите ще настояват още за спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността "Поляните" край Синеморец;

"Настояваме да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни "вратички" в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец", посочват двете организации.

mediapool.bg