Кламер БГ - Новини: Нов разпит на Горанов за джипа: Хляб няма да има, значи трябват зрелища

Нов разпит на Горанов за джипа: Хляб няма да има, значи трябват зрелища

България

|
Четв, 20 Ян 2022г. 13:19ч.
Нов разпит на Горанов за джипа: Хляб няма да има, значи трябват зрелища

Владислав Горанов, Кадър: бТВ

"Хляб няма да има, заради това трябва да се занимаваме със зрелища" - така бившият финансов министър Владислав Горанов коментира поредния си разпит в МВР за джипа пред журналисти. През декември стана ясно, че той кара издирван от Интерпол джип и даде обяснения по случая.

"Токът поскъпва 6 пъти, бизнесите фалират и се търси омаскаряването на един бивш политик. Три пъти идвам заради автомобила, а веднъж по сингнала на "БОЕЦ" за кюлчетата, където вече съм разпитван и няма какво повече да кажа. Никога пари за Бойко Борисов не са минавали през мен", заяви Горанов. По думите му целта на разпитите за джипа е да бъде атакуван политически, защото медийните публикации за "джипа на Горанов" били вече 1200, а автомобилът дори не бил негов, а взет на лизинг.

Горанов каза още, че са били направени две експертизи на колата, внесена през 2020 г., които доказват, че тя не е била манипулирана по никакъв начин.

На въпрос дали е вярно твърдението на вътрешния министър Бойко Рашков, че автомобилът е бил регистриран преди датата на производство, Горанов обясни, че няма как да знае, но ако е истина, това само "доказва тезата на вносителя на автомобила, че става въпрос за кола, която е клонирана". По думите му вероятно става въпрос за документна измама и добави, че към момента автомобилът е предаден на полицията.

"Тази кола е издирвана от Интерпол по искане на Русия и тази кола мога да кажа, че съвсем не е нова, както твърдеше и той, и собственикът на фирмата. Имена няма да споменавам", коментира през декември вътрешният министър Бойко Рашков по повод разследването, което тече в Главна дирекция "Национална полиция".

Тогава той заяви още, че на този етап от делото са установили "много странни факти и разминавания". Като пример даде, че колата е произведена август 2018 г., а регистрацията й е на 1 януари 2018 г.

Горанов обясни, че леката кола е била обявена за издирване от Република Мордовия (в състава на Руската федерация - бел.ред.) и е бил изненадан от този факт. Той посочи, че джипът е регистриран два пъти в България от собствениците "Мото-Пфое" - когато е внесена и когато в талона е било добавено неговото име като ползвател. По думите на Горанов, и при двете регистрации не е бил установен проблем.

Бившият финансов министър каза още, че граничният полицай, който е извършил проверката на пункт "Калотина", му е казал - "Наредиха ми да се върнете обратно". Той добави, че не знае кой е дал това нареждане и посочи, че за това трябва да се пита МВР.

През декември 2021 г. стана ясно, че бившият финансов министър се е опитал да премине границата към Сърбия с "Тойота", която е обявена за издирване. Вместо колата да бъде задържана на границата обаче, Горанов обръща и се връща във вътрешността на страната. По-късно минава границата, но с друг джип, придружен от шеф на голяма автобусна фирма.

"Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на "Тойота" и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се издирва в Русия", обясни шефът на "Мото пфое" Атанас Фурнаджиев на 18 декември, веднага след като се разбра за случая.

mediapool.bg