Кламер БГ - Новини: "Тренд": Прокуратурата вдига рейтинга си, партията на Слави е трета

"Тренд": Прокуратурата вдига рейтинга си, партията на Слави е трета

България

|
Вт, 18 Фев 2020г. 14:07ч.
"Тренд": Прокуратурата вдига рейтинга си, партията на Слави е трета

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2% преднина пред основния си опонент БСП. На трето място се нарежда вторият опит за партия на шоумента Слави Трифонов – пред дни се беше учредена "Има такъв народ", след като съдът отказа да регистрира предишната "Няма такава държава".

Това показват данните от национално представително проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа", проведено между 3 и 10 февруари т. г. сред 1008 пълнолетни българи.

"Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния "бонус" на победителя от вота, но този ефект вече е консумиран. Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия. Електоралните нагласи през февруари очертават формула 5+1 партии при следващ състав на Народното събрание", посочват от "Тренд".

Според резултатите сигурни участници към днешна дата изглеждат ГЕРБ (20.3%), БСП (18.1%), партията на Слави Трифонов (7.1%), ДПС (6.7%) и Демократична България (4%). ВМРО остава с 2.6% подкрепа от всички анкетирани и според "Тренд" запазва реални шансове за представителство на партията на Каракачанов в следващия парламент.

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата си се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев (27%), Екатерина Захариева (26%), Младен Маринов (25%) и Емил Димитров (Ревизоро) с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%), Марияна Николова (13%), Емил Караниколов (13%) и Росен Желязков (14%), като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.

От "Тренд" отчитат подобряване на стойностите за оценката на работата на прокуратурата в сравнение с проучването ни през месец ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината.

Има лек спад на положителната оценка на работата на парламента (20%), докато правителството се държи на сходни нива (28%) в сравнение с последните месеци.

mediapool.bg