Кламер БГ - Новини: Томислав Дончев: Хакерите и фалшивите новини могат да предизвикат конституционна криза

Томислав Дончев: Хакерите и фалшивите новини могат да предизвикат конституционна криза

България

|
Ср, 13 Фев 2019г. 12:21ч.
Томислав Дончев: Хакерите и фалшивите новини могат да предизвикат конституционна криза

“Най-голямата опасност при провеждането на европейските избори е кибератака, придружена с разпространение на фалшиви новини, които да поставят под съмнение изборния резултат“, каза в сряда вицепремиерът Томислав Дончев.

Пред БНТ той обясни, че рисковете са да се постави под съмнение самият изборен процес - и с кибератаки, и с фалшиви новини.

“Това (би предизвикало) тежка конституционна криза“, каза вицепремиерът и допълни, че "с тази тема не е хубаво да си играем".

Томислав Дончев припомни, че през 2015 г. е имало опит за саботиране на изборния процес чрез срив на сайтовете на Централната избирателна комисия, Министерството на външните работи и няколко сървъра, които са блокирали функциите на изборните администрации.

Той обясни, че в системата за броенето на бюлетините не се използва връзка с интернет и тя е добре защитена. При нея проникване на хакери никога не е имало.

"Вероятно е някой пак да опита (да ни атакува). По-подготвени сме безспорно, но не мога да се кълна, че нищо няма да се случи. Би било равнозначно на "Ела, Вълчо, изяж ме", казва вицепремиерът.

Томислав Дончев каза, че не може да локализира кой е авторът на атаката през 2015 г.

В интервю за Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) заяви, че "с много голяма степен на вероятност“ може да се каже, че зад тази атака е стояла групата Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване.

В неделя лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви убедеността си, че Русия ще опита да се намеси в изборите.

mediapool.bg