Кламер БГ - Новини: Техническият университет във Варна вече е със служебен ректор

Техническият университет във Варна вече е със служебен ректор

България

|
Ср, 14 Ноем 2018г. 16:26ч.
Техническият университет във Варна вече е със служебен ректор

Техническият университет във Варна вече се управлява от служебен ректор. Той е назначен от министъра на образованието Красимир Вълчев, след като преди седмица Комисията по академична етика излезе с решение, че досегашният ръководител на учебното заведение Росен Василев е преписал научните си трудове, с които е станал професор и "доктор на науките". По закон за такова нарушение ректорът трябва да бъде освободен.

Това е направено в сряда, а заповедта за освобождаването е връчена от служебния ректор проф. Розалина Димова.

Тя ще ръководи временно университета и трябва да организира предсрочни избори за нов ректор. До момента проф. Димова е бил зам.-ректор по научната, научно-приложна и проектна дейност в университета. Тя е преподавател по "Комутация и мултиплексиране в телекомуникациите", "Телекомуникационни мрежи" и "Цифрови преносни системи".

Случаят на Василев е първият, по който етичната комисия излиза с решение. Органът работи от средата на септември и беше създаден след промени в Закона за развитие на академичния състав, в които за първи път бяха включени санкции за учени-плагиати.

В сряда на сайта на Техническия университет-Варна се появи благодарствено писмо от отстранения ректор Василев. "Искам да изразя своята най-дълбока благодарност за огромната подкрепа, която декларирахте в Отвореното писмо, иницирано от Председателя на Общото събрание на Технически университет-Варна! Щастлив съм, че над 70 процента от моите колеги застават с мен в борбата ми срещу клеветниците и опитите за груба намеса в академичната ни автономия. Благодаря Ви!!!", гласи текстът му, който публикуваме с оригиналния правопис и пунктуация.

Василев отрича констатациите, че е преписал 90-100% от научните си трудове.

Законът не пречи отстраненият ректор да се кандидатира отново за ръководител на висшето училище. той може да бъде върнат на работа в университета с договор като доцент. Освен това може да обжалва заповедите, с които е отстранен от ръководството на висшето училище.

mediapool.bg