Кламер БГ - Новини: Борисов: Не е по силите на България сама да свали санкциите срещу Русия

Борисов: Не е по силите на България сама да свали санкциите срещу Русия

България

|
Пет, 20 Септ 2019г. 13:34ч.
Борисов: Не е по силите на България сама да свали санкциите срещу Русия

Не е по силите на България сама да постигне нещо по отношение на европейските санкции срещу Русия, каза премиерът Бойко Борисов в отговор на парламентарен въпрос от депутата Антон Кутев (БСП) относно националната политика на правителството за развитие на отношенията с Руската федерация за успешно реализиране на българските национални интереси.

Питането се оказа удобна топка за Борисов, който използва случая да изтъкне напредъка на правителството си по реализацията на руски енергийни проекти като АЕЦ "Белене" и "Турски поток" и как шпионската афера с българските "русофили" не влияе по никакъв начин на прекрасните отношения между София и Москва.

Той използва момента и да съобщи, че повече във външнотърговски план се очаква с готвеното за догодина посещение на руския президент Владимир Путин.

БСП периодично предлага на парламента да се обяви срещу санкциите, но управляващите отхвърлиха всичките й опити.

В петък Борисов се обърна с разбиране към социалистите и сподели, че е опитал да посредничи, но "видяхте какво се получи".

"Един ден вие може да успеете, но сега да кажа, че ще направим така, че да паднат санкциите върху Русия – това би било наивно и не бих го казал", каза премиерът.

Той коментира, че много държави се изказват срещу санкциите, но всички без изключение гласуват в Съвета на ЕС "за" тях.

"Има малко лицемерие сиреч", разясни министър-председателят.

"Нека нашият председател се срещне с нашите коалиционни партньори и да разговаря с тях. Ако имаме общо мнение парламентът може да се вземе самостоятелно решение, каквото трябва, но първо говорете с тях", добави Борисов.

ЕС санкционира Русия заради незаконната анексия на Крим и ролята й за дестабилизирането на Донбас. В България и президентът Румен Радев е твърд противник на санкциите, но в Брюксел е далеч по-обран по темата.

Борисов изрази надежда, че с избирането на Володимир Зеленски за президент на Украйна руско-украинските отношения ще се нормализират, а това може да доведе и до отмяна на санкциите.

"В момента големите държави се бомбардират със санкции една срещу друга. Това във всички случаи влияе страшно много и на търговията, и на отношенията", каза той.

Борисов повтори, че тези санкции действително влияят страшно много на търговията и отношенията между България и Русия.

Това твърдение обаче е силно преувеличено, тъй като официалните статистически данни от години показват, че имат малък ефект за България.

Правителството "избродирало" "Турски поток"

"Дори и строежът на газопровода "Турски поток" е нямаше да стане, ако не го бяхме избродирали", тъй като основният производител на тръби в Русия е в "най-черния списък", каза Борисов.

Според него санкциите ограничават сериозно българските възможности.

"Отношенията между България и Русия са възможно най-добри, каквито са също със САЩ, с Европа и всички страни от Балканите", каза Борисов.

По думите му единственият проблем, който имаме, са лицензите на оръжейните заводи.

"Един ден трябва да седнем и да кажем какъв компромис може да се постигне между нас и Руската федерация по тази тема", каза той.

Това изявление обаче не отговаря на официалната българска политика до момента, да не преговаря и признава каквито и да е проблеми с лицензите.

Руски представители от години периодично повдигат темата и твърдят, че България незаконно произвежда съветско оръжие, като автоматите "Калашников", например.

Петкова: Шпионският скандал не влияе на отношенията ни с Русия

Малко по-рано в петък и министърът на енергетиката повтори, че официалните отношения между България и Русия остават незасегнати от шпионския скандал с движениие "Русофили" и острата декларация на българското външно министерство срещу твърденията, че съветската армия е била "освободителка".

"Шпионският скандал по никакъв начин не влияе на българо-руските отношения, които са прагматични и на база взаимен интерес", каза Петкова пред бТВ.

Тя разказа, че на заседанията на българо-руската комисия изобщо не е била засегната темата с повдигнатото обвинение в шпионаж на председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов.

Бизнесът между България и Русия върви

По-рано през седмицата "Булгартрансгаз" подписа в спешен порядък договора за строителството на българското трасе на газопровода "Турски поток" със саудитския консорциум "Аркад". По тръбата ще тече руски газ за Европа.

Теменужка Петкова каза, че не очаква газопроводът да бъде спрян от ЕС, защото се спазват европейските правила. Това не е особено сигурно, тъй като спорът между "Аркад" и конкурентния консорциум с руско участие, претендиращ да получи поръчката за 1.102 млр. евро без ДДС, бе решен по съмнителен начин.

Тя настоява, че в началото на 2020 г. по "Турски поток" може да тръгне газ, което изглежда крайно нереалистично заради забавянията по проекта.

"Дори и това да не стане, България не дължи неустойки", каза Петкова.

Допълни, че Унгария и Сърбия също имат изоставане от сроковете.

България вече работи по 11 километра от участъка, които трябва да са готови до месец, каза Петкова.

Газопроводът ще ползва 140 км от вече съществуваща инфраструктура. Голямото предизвикателство ще е изграждането на частта от Провадия до границата със Сърбия, обясни министърът. По договор участъкът трябва да се изгради за 250 дни, но тя изрази надежда, че срокът може да бъде намален от строителя.

Изграждането на българския участък ще струва на данъкоплатците 2 млрд. лв, но в следващите 20 години приходите от транзитни такси ще са 9 млрд лв, каза Петкова. В момента България получава около 220 млн. лева от транзитни такси, а с пускането на "Турски поток" се очаква удвояване на сумата.

И АЕЦ "Белене" е на дневен ред

Енергийният министър се надява проектът АЕЦ "Белене" също да се случи. Вече имало и заявки за изкупуване на част от тока, който атомната електроцентрала "Белене" би произвеждала.

Северна Македония била готова да купи 10% дял от дружеството, което ще реализира проекта, като гарантира и изкупуване на 10% от електричеството за целия проектен живот на бъдещата централа. Според Петкова до средата 2020 г. ще приключи процедурата и ще стане ясно дали АЕЦ "Белене" ще се случи.

На този фон Теменужка Петкова обяви, че България ще се бори и за запазване на въглищните централи, които осигуряват 46% от тока на страната.

"Ще им удължим живота, както правят други страни от ЕС, като Полша, да речем", обясни енергийният министър.

mediapool.bg