Кламер БГ - Новини: Танкерът, провокирал скандал с Либия, има нов собственик

Танкерът, провокирал скандал с Либия, има нов собственик

България

|
Вт, 05 Март 2019г. 18:15ч.
Танкерът, провокирал скандал с Либия, има нов собственик

Танкерът "Бадр", заради който България се оказа в центъра на международен скандал с Либия, има нов собственик, съобщи БНР. Плавателният съд вече се притежава от либерийското дружество "Морган и Ко". Според националното радио българската фирма "Булгаргеомин" е подала уведомително писмо до изпълнителна агенция "Морска администрация" към транспортното министерство. Официални документи за смяната на собствеността обаче не са постъпвали. От транспортното министерство заявиха, че при тях все още няма документи за нов собственик.

Сделката е сключена миналата седмица, заявиха пред БНР от "Морган и Ко". От фирмата оператор на танкера - "Корморан шипинг", казват, че засега флагът не е сменен. В момента танкерът е с панамски флаг и под ново име – "Бдин".

Не е ясно каква е целта на смяната на собствеността. От "Морган и Ко" посочват, че все още не са решили за какво ще използват плавателния съд.

"Бадр" предизвика международен скандал в края на миналата година, когато "Булгаргеомин" свали екипажа му с помощта на гранична полиция и "Морска администрация". От дружеството претендират, че плавателният съд е обезпечение за тяхно вземане от либийската държава. За да се стигне до смяна на екипажа, бе заведено дело при частен съдебен изпълнител. Впоследствие то бе спряно от бургаския съд, а съдебният изпълнител Тотко Колев бе обвинен от прокуратурата, че е отнел незаконно плавателния съд.

Заради насилствената смяна на екипажа на "Бадр" от Либия официално заявиха, че ще задържат всички кораби под български флаг. В казуса се намеси и премиерът Бойко Борисов, който се срещна с либийския министър-председател в Мюнхен и му обеща, че танкерът ще остане у нас, докато не се решат съдебните спорове около собствеността му. Справка в специализирания сайт marinetraffic.com сочи, че "Бдин" ("Бадр") е излязъл от бургаското пристанище и се намира в залива.

mediapool.bg