Кламер БГ - Новини: Така е на тихия фронт

Така е на тихия фронт

България

|
Вт, 05 Ноем 2019г. 15:11ч.
Така е на тихия фронт

Процедурата за избор на нов шеф на военното разузнаване все още не е започнала и е много вероятно то да остане без титулярен директор още дълго, съобщиха източници на Меdiapool.

До тази ситуация се стигна, след като военната прокуратура обвини шефа на службата ген. Пламен Ангелов, че е давал незаконно достъпи до тайни на НАТО и ЕС. Очаквано Ангелов подаде оставка от службата, но не толкова очаквано военният министър застана зад него и дори го назначи на нов щат в министерството, като така официализира съмненията си в разкритията на прокуратурата.

По информация на Меdiapool вероятно Пламен Ангелов ще продължи кариерата си на висш военен, като не е изключено да бъде изпратен на държавна работа зад граница. Такъв вариант вече е бил обсъждан в МО и не е изненадващ предвид разбирането на премиера Бойко Борисов, че хората от службите се нуждаят от време, "за да забравят тайните".

Военната прокуратура обаче съобщи, че в хода на разследването във военното разузнаване "се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба “Военна информация“, а обстановката бе допълнително подгрята от вероятния нов главен прокурор Иван Гешев.

Той обяви в средата на юли, че прокуратурата се е натъкнала на действия в службата, които според него са "грозни" и "обидни". Засечен е ,например, военен разузнавач, който "работил" като такси и информатор на бизнесмен в чужбина.

Прокуратурата замлъкна

Четири месеца по-късно от прокуратурата няма официална информация нито за хода на разследването по линия на обществените поръчки, нито за напредък около установяването на "грозните и обидни" действия.

Безпрецедентното обвинение на военната прокуратурата повдигна много въпроси, включително и дали не става дума за опит да бъде сменено ръководството на военното разузнаване. Тези подозрения се засилиха, след като управляващите скоростно прокараха законодателни промени, които да направят възможно и цивилен да оглавява службата.

Според неофициална информация, която бе официализирана от БСП, тези промени вероятно се правят в полза на човек от службата, който не е военен и се свързва с депутат и крупен бизнесмен от партия, която официално не подкрепя ГЕРБ.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обаче предложи за изпълняващ длъжността директор дотогавашния заместник Велко Атанасов, който още е на поста. И може да се задържи доста дълго време. Източници от екипа на министъра твърдят, че Каракачанов няма намерение да предлага цивилен служител.

Без началник

Източници от МО съобщиха, че Каракачанов ще иска Атанасов да стане и титуляр на поста. Законовата процедура изисква съгласуване между правителството и президента. Румен Радев ясно каза, че държи шефът на службата да е военен, а управляващите показаха с прокараните промени, че трасират пътя за цивилен директор.

Процедурата за избор на нов шеф обаче дори не е започнала, което разкрива множеството интереси и противопоставяния около службата, която е един от основните източници на информация в страната.

Военната прокуратура, чиито обвинения често катастрофират в съда, "замлъкна" и затвърди съмненията около повдигнатите обвинения.

mediapool.bg