Кламер БГ - Новини: Съюзът на съдиите осъди атаките срещу Лозан Панов

Съюзът на съдиите осъди атаките срещу Лозан Панов

България

|
Вт, 02 Юни 2020г. 15:49ч.
Съюзът на съдиите осъди атаките срещу Лозан Панов

Съюзът на съдиите в България осъди с декларация атаките срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов през последните месеци.

Организацията първо напомня за изказването на министъра на правосъдието Данаил Кирилов от миналата седмица. Тогава Кирилов обясни, че тълкувателно решение на върховния съд за конфискацията е "пренаписало закона" и това било основание за оставката на неговия председател.

"Фактът, че в случая по такъв начин се коментира решение на ВКС от българския министър на правосъдието и че в неговите представи може да се търси отговорност за съдебното решение от председателя на съда, без този коментар да предизвика каквито и да е последствия, е признак за нездравото състояние на независимостта на съдебната власт в страната ни", се казва в позицията на съдийският съюз.

ССБ напомня за поредицата от публични атаки срещу председателя на Върховния касационен съд от последните месеци.

"Те показват настървено единодушие и синхрон между висши представители на изпълнителната, законодателната власт и административния орган на съдебната власт – Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези атаки формално са насочени срещу председателя й, но по същество представляват посегателство срещу авторитета на върховната съдебна инстанция в държавата, защото за гражданите той е лицето на институцията…", се казва в позицията на съдиите.

Преди няколко седмици ВСС взе решение за отнемане на стопанисването на Съдебната палата в София от председателя на Върховния касационен съд заради заснимането на смущаващ видеоклип. Съдебните кадровици игнорираха изцяло отговорността за клипа на съдебна охрана, която се ръководи от министъра на правосъдието.

"Това не е нищо повече от пореден претекст за демонстрация на надмощие, за публично накърняване на достойнството на председателя на ВКС и за стесняване на правомощията му, което има за последица обща дестабилизация на съдебната власт и ерозиране на конституционната тежестна ролята на ВКС за действително разделение на властите", се казва в позицията на ССБ.

Организацията напомня, че далеч по-съществени "позорящи актове" са били оставени без внимание от ВСС и напомня за поведението на главния прокурор.

"Няма по-сериозно накърняване на чувството за благоприличие от изявление на ръководителя на институцията, която има конституционно правомощие да разкрива престъпленията и да повдига обвинение, че в последните пет години системата за разпределение на делата не е осигурявала случайността на избора на съдия", се казва в декларацията на съдийския съюз.

В същото време се напомня за случая с шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, която иззе от редови съдия дело с материален интерес от над 100 милиона лева, свързано с КТБ. В крайна сметка ВСС не предприе действия срещу Дончева, а сега й връчи за стопанисване и Съдебната палата в София.

ССБ напомня и за друг скорошен случай с Данаил Кирилов. На 28 май 2020 г. по време на заседанието на Пленума на ВСС, той попита Лозан Панов дали командировани съдии във ВКС и в търговските отделения на Софийския апелативен съд и Софийския градски съд са членове на Съюза на съдиите в България (ССБ). Министърът заяви, че имал нужда от тази информация, за да може да прецени дали са верни определени публикации по темата. Обосновавайки целта на въпроса си, министърът на правосъдието посочи, че тези факти не били "достижими" за него по друг начин.

ССБ напомня, че в определени издания наистина са тиражирани публикации, според които членове на ССБ били командировани "лично" от председателя на ВКС в определени съдилища. Шефът на ВКС няма право да командирова еднолично съдии в други съдилища.

Плюс това декларациите на съдиите са членството в съсловни организации все още са достъпни на страницата на ВСС, въпреки че тяхното публикуване бе отменено от закона.

"Стигматизирането и дискриминирането на членовете на една от съсловните съдийски организации, което се извършва систематично и грубо от представители на законодателната, изпълнителната исъдебната власт, е несъвместимо с принципите на правовата държава, защото представлява откровен акт на насилие и натиск", се казва в позицията на ССБ.

mediapool.bg