Кламер БГ - Новини: "Съсипаха я тази държава": Мнозинството от българите споделят клишетата

"Съсипаха я тази държава": Мнозинството от българите споделят клишетата

България

|
Четв, 14 Ноем 2019г. 13:41ч.
"Съсипаха я тази държава": Мнозинството от българите споделят клишетата

Близо три четвърти от българите споделят (само)ироничната фраза от социалните мрежи "Съсипаха я тази държава", а 80 на сто са убедени, че "В България има мафия". Това показва проучване на агенция "Галъп интернешънъл" за отношението на хората към крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г., а и преди това.

Оказва се, че голяма част от тях се споделят широко – без значение дали става дума за щампа по инерция, или пък са истина.

Над 70% намират, че преходът у нас всъщност не е свършил. Все пак, само 42% казват "Никога няма да се оправим".

Но пък цели три четвърти споделят често чуваното самообвинение "Манталитетът у нас е лош". По 54% смятат, че всички са маскари или че демокрацията ни е отнела много.

45% са тези, които смятат, че "При Живков беше по-добре", но има и цели 33% което нямат мнение. По-скоро липса на ясно мнение показва и въпросът за ролята на Държавна сигурност. Неяснотата важи и за ключовата фраза "Костов е виновен" – видима е зоната на неразбралите (37%), а 49% са съгласните.

Дяловете на хората, които са наясно, че България вече не живее в преход, са най-осезаеми сред респондентите с най-високи доходи. Дори и там обаче онези, които може би още чакат по-щастлив край на прехода, са отчетливо мнозинство, посочват социолозите.

На въпроси от типа "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" и други, по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите.

Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те са съгласни, че демокрацията ни е отнела много (твърдение на лидера на БСП Корнелия Нинова преди изборите през 2017 г.-б.р.). Показват и доста видима носталгия към времето на Тодор Живков.

Скептицизмът по различни индикатори се споделя не само от симпатизанти на опозиционни партии и коалиции, но и от дистанцирани от политиката и негласуващи хора. По някои въпроси обаче всички реагират единно – например, убеждението, че преди храната е била по-добра (проверено тук с отношението към прословутия пример с едновремешния домат), отбелязват социолозите.

Въпросите за миналото очаквано показват разликите в поколенията. Новите генерации почти не знаят дали Костов, Държавна сигурност и т.н. са виновни. Младите са и най-оптимистично настроените и не смятат, че "Никога няма да се оправим", но пък 42% споделят това мнение.

Данните са от провокативен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен "лице в лице" между 1 и 8 ноември, сред 835 пълнолетни българи.

Агенцията от няколко месеца проверява отношението на българите към различни теми, свързани с тридесетата годишнина от началото на пропазарните, продемократични и прозападни промени у нас.

mediapool.bg