Кламер БГ - Новини: Съдът регистрира партията на Цветанов

Съдът регистрира партията на Цветанов

България

|
Вт, 27 Окт 2020г. 10:43ч.
Съдът регистрира партията на Цветанов

Софийският градски съд разпореди формацията на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци за България" да бъде вписана в регистъра на политическите партии.

Всички документи за учредяването на са били изрядни.

По искане на адвоката на Цветан Цветанов Вероника Тодорова съдия Мирослава Кацарска обяви решението си в съдебната зала.

Софийската градска прокуратура беше представлявана от прокурор Милен Ютеров, който заяви, че са спазени всички изисквания на Закона за политическите партии за регистрацията и са налице всички предпоставки за регистрацията на новата партия.

Очаква се решението да влезе в сила след седмица.

Учредителното събрание на "Републиканци за България" се проведе преди месец. На него очаквано за председател бе избран Цветанов. Единствен негов заместник стана бизнесменът от САЩ Павел Вълнев. Част от партията на бившия втори в ГЕРБ е и водещият Горан Благоев, чието предаване "Вяра и общество" бе свалено от ефира на БНТ, след като журналистът влезе в политиката.

Цветанов напусна парламента след миналогодишния скандал "Апартаментгейт", избухнал след разкритията на "Свободна Европа", че се е сдобил с луксозен апартамент в скъп квартал на съмнително ниска цена.

Скандалът отнесе и други политици от властта. Освен разлъката с ГЕРБ и Борисов, за Цветанов нямаше други последствия – данъчните, КПКОНПИ и прокуратурата не откриха никакви нарушения. Самият Цветанов още миналата година заяви, че не се чувства виновен, защото нямало кой да го накаже и така допълнително вбеси Бойко Борисов, който очевидно очакваше сгоден момент да се раздели с него. Към днешна дата Цветанов смирено коментира, че съжалява за тези си думи.

mediapool.bg