Кламер БГ - Новини: Съдът разреши на КПКОНПИ вечните проверки

Съдът разреши на КПКОНПИ вечните проверки

България

|
Четв, 04 Юни 2020г. 17:00ч.
Съдът разреши на КПКОНПИ вечните проверки

Изтичането на посочените в закона срокове за проверка на имущество от страна на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не е пречка те да продължат, постанови Върховният касационен съд (ВКС) в тълкувателно решение. С него практически се дава разрешение проверките да продължават години наред, макар в закона, по който работи комисията, е записано друго.

Тълкувателното дело бе образувано заради разнопосочна съдебна практика. Част от съдилищата приемаха, че след изтичането на сроковете проверките трябва бъдат прекратени. В закона е посочено, че проверката продължава 1 година, може да бъде удължена еднократно с 6 месеца и обхваща 10-годишен период назад.

Сръчкване

Тълкувателното решение, което е задължително за всички съдилища, бе обявено само няколко дни, след като парламентът прие годишния доклад на КПКОНПИ. По време на обсъжданията депутати от БСП разкритикуваха шефа на комисията Сотир Цацаров, че в отчета не се споменават миналогодишните скандали "Апартаментгейт" и този с терасата на бившия председател Пламен Георгиев.

Бившият главен прокурор отговори, че докладът не е вестник, за да описва скандали. След това напомни, че заради тълкувателното дело, по което все още няма решение, 128 от делата на КПКОНПИ са спрени.То бе образувано още през юли 2018 г.

Инструктивни

Посочените в закона срокове са инструктивни, пишат в решението си върховните съдии. Според тях самият закон допуска комисията да извършва действия по проверки и след изтичането на 18 месеца от началото й. Че сроковете са инструктивни става ясно от това, че законът не предвижда изрично прекратяване на проверката след тяхното изтичане, посочват върховните съдии.

mediapool.bg